ItalijaItalija

Godina ulaska u EU: država osnivačica (1952.)

Glavni grad: Rim

Ukupna površina: 301 263 km²

Stanovništvo: 60 milijuna

Valuta: članica europodručja od 1999. (€)

Schengenski prostor: članica schengenskog prostora od 1990.

Italija

Teritorij Italije uglavnom je prekriven planinama, osim Padske nizine na sjeveru koja se prostire od Alpa sve do središnjeg dijela Jadranskog mora. Italiji pripadaju Sicilija, Sardinija i Elba te oko 70 manjih otoka. Unutar njezinog teritorija nalaze se dvije nezavisne države: Vatikan i Republika San Marino.

Italija ima dvodomni parlament koji se sastoji od Senata (Senato della Repubblica), odnosno gornjeg doma, i Zastupničkog doma (Camera dei Deputati). Izbori se održavaju svakih pet godina.

Glavne gospodarske grane su turizam, moda, inženjerstvo, proizvodnja kemikalija, automobila i prehrambenih namirnica. Sjeverne regije Italije su među najbogatijima po bruto domaćem proizvodu po stanovniku u Europi.

Talijanski poluotok baštini bogato arheološko, kulturno i književno nasljeđe iz razdoblja moćnog Rimskog Carstva koje je nastalo na njezinom tlu, gdje su svoj začetak imali srednjovjekovni humanizam i renesansa. Njihov nastanak potaknuo je razvoj europske političke misli, filozofije i umjetnosti kroz ličnosti kao što su Machiavelli, Dante, Leonardo da Vinci i Galileo.

Na popisu poznatih talijanskih umjetnika, koji je uistinu dug, nalaze se Giotto, Botticelli, Leonardo, Michelangelo, Tintoretto i Caravaggio. Italija je svijetu dala brojne skladatelje opernih djela kao što su Verdi i Puccini te filmskog redatelja Federica Fellinija.

Talijanska kuhinja je jedna od najraznovrsnijih u Europi, a karakteriziraju je profinjeni okusi, počevši od pikantnih jela u Napulju i Kalabriji do sira i rižota u talijanskim Alpama.

Korisne poveznice

KONTAKT

Upiti o općim informacijama

Nazovite
00 800 6 7 8 9 10 11 Više informacija o službi

Pošaljite Vaša pitanja e-poštom

Detalji o kontaktima i posjetama institucijama, kontakti s tiskom

Italija

Pomognite nam poboljšati

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

DaNe

Što ste tražili?

Imate li prijedloga?