ItaliaItalia

EU:hun liittymisvuosi: perustajajäsen (1952)

Pääkaupunki: Rooma

Pinta-ala: 301 263 km²

Väkiluku: 60 miljoonaa

Valuutta: Euroalueen jäsen vuodesta 1999 (€)

Schengen-alue: Schengen-alue jäsen vuodesta 1990

Italia

Italia ulottuu Alpeilta keskiselle Välimerelle ja on pohjoisosassa sijaitsevaa Po-joen tasankoa lukuun ottamatta pääasiassa vuoristoista aluetta. Italiaan kuuluvat Sisilian, Sardinian ja Elban saaret sekä noin 70 pienempää saarta. Italian niemimaalla on kaksi pientä itsenäistä valtiota: Vatikaani Roomassa ja San Marinon tasavalta.

Italiassa on kaksikamarinen parlamentti, joka koostuu senaatista eli ylähuoneesta (Senato della Repubblica) ja edustajainhuoneesta (Camera dei Deputati). Vaalit pidetään viiden vuoden välein.

Maan pääelinkeinot ovat matkailu, muoti, konepaja-, kemian- ja moottoriajoneuvo- sekä elintarviketeollisuus. Italian pohjoiset alueet kuuluvat Euroopan rikkaimpiin henkeä kohti laskettuna.

Italian niemimaa oli laajan Rooman valtakunnan keskus, jonka perintöä on valtava arkeologinen, kulttuuri- ja kirjallisuusaarteisto. Lisäksi se on humanismin ja renessanssin synnyinsija. Euroopan poliittista ajattelua, filosofiaa ja taidetta muokkasivat muun muassa Machiavelli, Dante, Leonardo da Vinci ja Galileo.

Tunnettujen italialaisten taiteilijoiden luettelo on pitkä; siihen kuuluvat muun muassa Giotto, Botticelli, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Tintoretto ja Caravaggio. Italia on myös oopperasäveltäjien, kuten Verdi ja Puccini, ja elokuvaohjaaja Federico Fellinin kotimaa.

Italialainen keittiö on Euroopan hienostuneimpia ja monipuolisimpia. Se vaihtelee Napolin ja Kalabrian tulisista aromeista Ligurian pestoruokiin ja Italian Alppien juusto- ja risottoruokiin.

Hyödyllisiä linkkejä

YHTEYDENOTOT

Yleisluontoiset kyselyt

Soita numeroon
00 800 6 7 8 9 10 11 Tietoa puhelinpalvelusta

Lähetä sähköpostia

EU-elinten yhteystiedot, vierailut ja mediakontaktit

Italia

Auta meitä kehittämään sivustoa

Löysitkö etsimäsi tiedon?

KylläEn

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.