ИталияИталия

Година на присъединяване към ЕС: държава основателка (1952)

Столица: Рим

Обща площ: 301 263 км²

Население: 60 милиона

Валута: Член на еврозоната от 1999 (€)

Шенгенско пространство : Член на Шенгенско пространство от 1990

Италия

Територията на Италия е предимно планинска, с изключение на Паданската равнина в ѝ северната част, и се простира от Алпите до централното Средиземноморие. Тя включва островите Сицилия, Сардиния, Елба и около 70 други по-малки острова. В границите на полуостровна Италия влизат две малки независими държави: Ватиканът в Рим и Република Сан Марино.

Италия има двукамарен парламент, съставен от Сенат (Senato della Repubblica) или горна камара и Камара на депутатите (Camera dei Deputati). Избори се провеждат на всеки пет години.

Основните икономически сектори на страната са туризмът, модата, инженерството, производството на химикали, моторни превозни средства и храни. БВП на глава от населението в северните части на Италия е един от най-високите в Европа.

Център на обширната Римска империя, оставила огромно археологическо, културно и литературно наследство, италианският полуостров е свидетел на зараждането на средновековния хуманизъм и на Ренесанса. Това допринася за оформяне на европейската политическа мисъл, философията и изкуството, благодарение на личности като Макиавели, Данте, Леонардо да Винчи и Галилео Галилей.

Списъкът с известни италиански художници е дълъг и включва Джото, Ботичели, Леонардо да Винчи, Микеланджело, Тинторето и Караваджо. Италия е родина и на оперни композитори като Верди и Пучини и на режисьора Федерико Фелини.

Италианската кухня е една от най-изтънчените и разнообразни в Европа, от пикантните вкусове на Неапол и Калабрия до ястията с песто на Лигурия и сиренето и ризотото на италианските Алпи.

Полезни връзки

Италия

Помогнете ни да направим сайта по-добър

Намерихте ли търсената от вас информация?

ДаНе

Какво търсехте?

Имате ли предложения?