IrlandIrland

Medlemskap: 1973

Huvudstad: Dublin

Yta: 70 000 km²

Folkmängd: 4,5 miljoner

Valuta: Med i euroområdet sedan 1999 (€)

Schengenområdet: Inte med i Schengen

Irland

Sedan Irland (Eire) gick med i EU 1973 har landet förvandlats från ett i huvudsak agrart samhälle till en modern och tekniskt avancerad keltisk tigerekonomi.

I det låglänta inlandet dominerar jordbruket. Landskapet har inslag av låga kullar och det finns också många våtmarker och sjöar. I väster reser sig bergen, som på sina ställen är mer än 1 000 meter höga. Nästan en tredjedel av Irlands befolkning bor i Dublin.

Dáil, parlamentets underhus, har 166 ledamöter, och Seanad, överhuset, har 60 medlemmar. Parlamentsval hålls vart femte år. Presidenten, som väljs vart sjunde år, har främst ceremoniella uppgifter.

Irlands historia kantas av våld och oroligheter, men befolkningen har alltid förknippats med kärlek till musik och sagoberättande. Irland kallas ofta ”helgonens och de lärdes land” och många berömda engelskspråkiga författare föddes där, t.ex. Yeats, Joyce, Beckett, Wilde och Shaw. Irland är också känt för sina rockband och sångare, bland andra U2, The Corrs och Sinead O’Connor.

Det traditionella köket domineras av enkla kötträtter och kokta grönsaker. Potatis, morot, kålrot och palsternacka är de viktigaste ingredienserna i det irländska köket.

Länkar

KONTAKT

Allmänna frågor om EU

Ring
00 800 6 7 8 9 10 11 Läs mer om tjänsten

Skicka din fråga

Kontaktuppgifter och besöksadresser till institutionerna, presskontakter

Irland

Hjälp oss att bli bättre!

Hittade du vad du letade efter?

JaNej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?