IrskaIrska

Članstvo v EU: 1973

Glavno mesto: Dublin

Celotna površina: 70 000 km²

Prebivalstvo: 4,5 milijona

Denarna enota: Članica evrskega območja od leta 1999 (€)

Schengensko območje: Ni članica schengenskega območja

Irska

Republika Irska (Éire) se je iz pretežno poljedeljske dežele, kakršna je bila leta 1973, ko se je pridružila Evropski uniji, spremenila v keltskega gospodarskega tigra in postala sodobna, tehnološko napredna družba.

Poljedelska je predvsem notranjost dežele, ki je pretežno ravninska s posameznimi hribi, številnimi jezeri in močvirnatimi predeli. Obalno hribovje na zahodu se ponekod dvigne tudi nad 1 000 m. Skoraj tretjina prebivalstva živi v Dublinu.

Spodnji dom parlamenta (Dáil) ima 166 poslancev, zgornji dom (Seanad) pa 60. Parlamentarne volitve so vsake štiri leta. Predsednik s sedemletnim mandatom ima predvsem reprezentativno vlogo.

Irsko ljudstvo je kljub težavni in viharni zgodovini ohranilo ljubezen do glasbe in pripovedništva. Irska, ki jo pogosto imenujejo dežela svetnikov in učenjakov, je rojstni kraj mnogih znamenitih angleško pišočih pisateljev, denimo Yeatsa, Joycea, Becketa, Wildea in Shawa. Irska je tudi domovina rokerjev mednarodnega slovesa, kot so U2, The Corrs in Sinead O'Connor.

Tradicionalna irska kuhinja pozna preproste mesne jedi in kuhano zelenjavo, denimo krompir, korenje, repo in pastinak.

Uporabne povezave

KONTAKT

Splošna vprašanja

Pokličite po telefonu
00 800 6 7 8 9 10 11 Podatki o telefonskih storitvah

Vprašanja po e-pošti

Kontaktni podatki in obiski pri institucijah, kontakti za medije

Irska

Povejte nam

Ste našli želene informacije?

DaNe

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?