IrlandaIrlanda

Anul aderării la UE: 1973

Capitala: Dublin

Suprafaţa totală: 70 000 km²

Populaţia: 4,5 milioane

Moneda: face parte din zona euro din 1999 (€)

Spaţiul Schengen: nu face parte din spaţiul Schengen

Irlanda

De la aderarea la Uniunea Europeană, în 1973, Irlanda (É ire) s-a transformat dintr-o ţară preponderent agricolă, într-o economie modernă, avansată din punct de vedere tehnologic, supranumită „tigrul celtic”.

În interiorul ţării, relieful este caracterizat de câmpii cu destinaţie agricolă, întrerupte pe alocuri de dealuri joase, mlaştini şi lacuri. Zona de coastă din vest este dominată de munţi cu înălţimi de până la 1000 de metri. Circa o treime din populaţia ţării locuieşte în Dublin.

Camera Inferioară a Parlamentului, Dáil, are 166 de membri, în timp ce Camera Superioară, Seanad, are 60 de membri. Alegerile parlamentare se organizează o dată la cinci ani. Preşedintele, ales cu un mandat de şapte ani, are în principal funcţii onorifice.

Deşi Irlanda a avut o istorie zbuciumată, poporul său a fost dintotdeauna asociat cu dragostea de muzică şi povestiri. Deseori numită ţara sfinţilor şi a învăţaţilor, Irlanda a dat lumii numeroşi scriitori celebri de limba engleză, precum Yeats, Joyce, Beckett, Wilde şi Shaw. Din Irlanda provin şi câteva formaţii rock şi interpreţi renumiţi la nivel mondial, printre care U2, The Corrs şi Sinéad O’Connor.

În bucătăria tradiţională irlandeză regăsim în special mâncăruri simple din carne şi legume fierte (cartofi, morcovi, napi şi păstârnac).

Linkuri utile

CONTACT

Pentru informaţii generale

Sunaţi la
00 800 6 7 8 9 10 11 Detalii despre serviciile oferite

Trimiteţi-ne întrebările dvs. prin e-mail

Datele de contact ale instituţiilor, relaţii cu presa, vizite

Irlanda

Ajutaţi-ne să îmbunătăţim portalul

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

DaNu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră: