IerlandIerland

EU-lid sinds: 1973

Hoofdstad: Dublin

Oppervlakte: 70.000 km²

Bevolking: 4,5 miljoen

Munteenheid: Lid van de eurozone sinds 1999 (€)

Schengengebied: Geen lid van Schengen

Ierland

Sinds de toetreding tot de EU in 1973 heeft Ierland (Eire) zich ontwikkeld van een landbouweconomie tot een moderne, technisch vooraanstaande samenleving. Vanwege de spectaculaire economische groei in de jaren ’90 werd Ierland toen ook wel de Keltische tijger genoemd.

Centraal-Ierland bestaat voornamelijk uit laaggelegen landbouwgebieden, onderbroken door heuvels, grote veenmoerassen en meren. Het westelijke kustgebied is bergachtig, met pieken van ruim 1000 meter hoog. Bijna een derde van de bevolking woont in Dublin.

De Dáil, de tweede kamer van het Ierse parlement, bestaat uit 166 afgevaardigden, terwijl de Seanad, de eerste kamer, er 60 heeft. Elke vijf jaar worden er parlementsverkiezingen gehouden. De president wordt voor een periode van zeven jaar verkozen en heeft voornamelijk ceremoniële taken.

Hoewel Ierland een roerig verleden heeft, staan de Ieren bekend om hun liefde voor muziek en verhalen. Ierland wordt wel het land van heiligen en geleerden genoemd. Veel beroemde Engelstalige schrijvers, zoals Yeats, Joyce, Beckett, Wilde en Shaw, zijn afkomstig uit Ierland. Ook op het gebied van popmuziek heeft het land grote namen voortgebracht, zoals U2, The Corrs and Sinéad O’Connor.

De traditionele Ierse keuken bestaat voornamelijk uit eenvoudige vleesgerechten met gekookte groenten zoals aardappel, wortel, rapen en pastinaak.

Nuttige links

CONTACT

Algemene inlichtingen

Bel
00 800 6 7 8 9 10 11 Nadere informatie

E-mail ons uw vragen

Contactgegevens instellingen, bezoekersdiensten, persdiensten

Ierland

Help ons verbeteren

Gevonden wat u zocht?

JaNee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?