ÍrországÍrország

Csatlakozás az Európai Unióhoz: 1973

Főváros: Dublin

Terület: 70 000 km²

Népesség: 4,5 millió

Nemzeti valuta: Az euróövezet tagja 1999 óta (€)

Schengeni térség: Nem tagja a schengeni térségnek

Írország

Az 1973 óta eltelt időben, azaz amióta belépett az Európai Unióba, Írország (Éire) egy túlnyomóan mezőgazdasági jellegű országból korszerű, technológiailag fejlett gazdasággá, „kelta tigrissé” nőtte ki magát.

Az ország belső vidékeit főként mezőgazdasági művelés alatt álló síkságok alkotják, melyeket helyenként alacsony dombok és jelentős kiterjedésű mocsarak, lápok és tavak tarkítanak. Írország nyugati partvidékét hegyek szegélyezik, melyek helyenként 1000 méternél is magasabbra emelkednek. A lakosság több mint egyharmada a fővárosban, Dublinban él.

A parlament alsóháza, a Dáil 166 képviselőt számlál, míg a felsőház, a Seanad 60 tagból áll. Országgyűlési választásokra ötévente kerül sor Írországban. A hét évre megválasztott köztársasági elnök elsősorban reprezentációs feladatokat lát el.

Noha az írek történelmük során vészterhes és nyugtalan időket éltek át, mindig megőrizték zene iránti szeretetüket, ápolták mesemondó hagyományukat. Írország, melyet gyakran hívnak a szentek és tudósok földjének, számos angol nyelven alkotó íróval büszkélkedhet: itt született többek között William Butler Yeats, James Joyce, Samuel Beckett, Oscar Wilde és George Bernard Shaw. Az ország rockegyüttesei és énekesei közül jó néhányan nemzetközi hírnévre tettek szert, köztük említhető a U2, a The Corrs és Sinéad O’Connor.

A hagyományos ír ételek között számos egyszerű húsételt találunk; népszerű köret a párolt zöldség, pl. a burgonya, a répa, a fehérrépa és a paszternák.

Hasznos linkek

Írország

Segítsen tökéletesíteni honlapunkat!

Megtalálta-e a keresett információt?

IgenNem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?