IrskaIrska

Godina ulaska u EU: 1973.

Glavni grad: Dublin

Ukupna površina: 70 000 km²

Stanovništvo: 4,5 milijuna

Valuta: članica europodručja od 1999. (€)

Schengenski prostor: nije članica schengenskog prostora

Irska

Nakon ulaska u Europsku uniju 1973. godine, Irska (Éire) se razvila iz pretežno poljoprivredne zemlje u modernu, tehnološki naprednu ekonomsku silu zvanu Keltski tigar.

Poljoprivredne ravnice prekrivaju veći dio unutrašnjosti koja je ispresijecana niskim brdima i brojnim močvarama i jezerima. Obalne planine koje su nalaze na zapadom dijelu uzdižu se na nekim mjestima i iznad 1000 m. Gotovo trećina ukupnog stanovništva živi u Dublinu.

Donji dom parlamenta, Dáil, broji 166 zastupnika dok u Seanadu, gornjem domu, sjedi 60 zastupnika. Parlamentarni izbori održavaju se svakih pet godina. Predsjednik, čiji mandat traje sedam godina, uglavnom obavlja ceremonijalne obveze.

Iako je povijest Irske obilježena brojnim nevoljama i previranjima, njezin je narod oduvijek gajio ljubav prema glazbi i pričanju priča. Često nazivana zemljom svetaca i učenjaka, Irska je rodno mjesto brojnih poznatih književnika poput Yeatsa, Joycea, Becketta, Wildea i Shawa čija su djela napisana na engleskom jeziku. Irska je dom međunarodno poznatih rock skupina i pjevača kao što su U2, The Corrs i Sinéad O’Connor.

Jednostavna jela od mesa i kuhano povrće poput krumpira, mrkve, repe i pastrnjaka glavni su sastojci na kojima se temelji tradicionalna irska kuhinja.

Korisne poveznice

KONTAKT

Upiti o općim informacijama

Nazovite
00 800 6 7 8 9 10 11 Više informacija o službi

Pošaljite Vaša pitanja e-poštom

Detalji o kontaktima i posjetama institucijama, kontakti s tiskom

Irska

Pomognite nam poboljšati

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

DaNe

Što ste tražili?

Imate li prijedloga?