IrlantiIrlanti

EU:hun liittymisvuosi: 1973

Pääkaupunki: Dublin

Pinta-ala: 70 000 km²

Väkiluku: 4,5 miljoonaa

Valuutta: Euroalueen jäsen vuodesta 1999 (€)

Schengen-alue: Ei Schengen-alueen jäsen

Irlanti

Irlanti (Éire) liittyi Euroopan unioniin vuonna 1973 ja on sen jälkeen muuttunut maatalousvaltaisesta yhteiskunnasta moderniksi teknologialtaan kehittyneeksi taloudeksi, varsinaiseksi kelttiläiseksi tiikeriksi.

Suuri osa maan keskiosista on maatalousvaltaista alankoa, jossa on paikka paikoin matalia kukkuloita sekä runsaasti suomaita ja järviä. Lännessä ovat rannikkovuoret, jotka kohoavat paikoin yli 1 000 metrin korkeuteen. Lähes kolmannes väestöstä asuu Dublinissa.

Parlamentin alahuoneessa (Dáil) on 166 jäsentä ja ylähuoneessa (Seanad) 60 jäsentä. Parlamenttivaalit pidetään viiden vuoden välein. Presidentin toimikausi on seitsemän vuotta, ja hänen tehtävänsä ovat lähinnä seremoniallisia.

Vaikka Irlannin historiaa leimaavat vaikeudet ja myllerrykset, sen ihmisiä on aina pidetty musiikin ja tarinankerronnan ystävinä. Irlantia kuvaillaan usein pyhimysten ja oppineiden maaksi, ovathan maassa syntyneet sellaiset tunnetut englanninkieliset kirjailijat kuten Yeats, Joyce, Beckett, Wilde ja Shaw. Kansainvälisesti tunnettuja irlantilaisia rock-yhtyeitä ja laulajia ovat U2, The Corrs ja Sinéad O’Connor.

Perinteistä irlantilaista keittiötä ja sen raaka-aineita edustavat yksinkertaiset liharuuat ja keitetyt vihannekset kuten peruna, porkkana, turnipsi ja palsternakka.

Hyödyllisiä linkkejä

YHTEYDENOTOT

Yleisluontoiset kyselyt

Soita numeroon
00 800 6 7 8 9 10 11 Tietoa puhelinpalvelusta

Lähetä sähköpostia

EU-elinten yhteystiedot, vierailut ja mediakontaktit

Irlanti

Auta meitä kehittämään sivustoa

Löysitkö etsimäsi tiedon?

KylläEn

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.