ΙρλανδίαΙρλανδία

Έτος προσχώρησης στην ΕΕ: 1973

Πρωτεύουσα: Δουβλίνο

Συνολική έκταση: 70.000 km²

Πληθυσμός: 4,5 εκατομμύρια

Νόμισμα: Μέλος της ευρωζώνης από το 1999 (€)

Χώρος Σένγκεν: Δεν είναι μέλος του Σένγκεν

Ιρλανδία

Από την προσχώρησή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 1973, η Δημοκρατία της Ιρλανδίας (Eire) έχει μεταμορφωθεί από μία αγροτική κυρίως κοινωνία σε «κέλτικο τίγρη», δηλαδή, σε μία σύγχρονη, τεχνολογικά προηγμένη οικονομία.

Το μεγαλύτερο τμήμα του εσωτερικού της χώρας αποτελείται από γεωργικές εκτάσεις, χαμηλές λοφοσειρές, έλη και λίμνες. Στο δυτικό τμήμα συναντώνται παράκτιες οροσειρές το ύψος των οποίων ξεπερνά τα 1000 μέτρα σε ορισμένα σημεία. Περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας ζει στο Δουβλίνο.

Η Κάτω Βουλή (Dáil) αποτελείται από 166 μέλη, ενώ η Άνω Βουλή (Seanad) από 60 μέλη. Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται κάθε πέντε χρόνια. Ο ρόλος του προέδρου, που εκλέγεται για επταετή περίοδο, είναι κυρίως εθιμοτυπικός.

Αν και η ιστορία της χώρας είναι ιδιαίτερα ταραχώδης, ο λαός της έτρεφε ανέκαθεν μεγάλη αγάπη για τη μουσική και τα παραμύθια. Η Ιρλανδία, που συχνά αναφέρεται ως χώρα αγίων και σοφών, είναι πατρίδα πολλών διάσημων συγγραφέων με γλώσσα γραφής την αγγλική, όπως ο Γέιτς, ο Τζόις, ο Μπέκετ, ο Όσκαρ Γουάιλντ και ο Μπέρναρ Σο. Είναι επίσης πατρίδα διεθνώς γνωστών συγκροτημάτων ροκ και τραγουδιστών, όπως οι U2, οι Κορς και η Σίνεντ Ο Κόνορ.

Η παραδοσιακή ιρλανδική κουζίνα βασίζεται σε απλά πιάτα με κρέας και βραστά λαχανικά. Οι πατάτες, τα καρότα, τα γογγύλια και τα χαβούτσια αποτελούν τα βασικά υλικά της ιρλανδικής κουζίνας.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι

  • Οι χώρες της ΕΕ με απλά λόγια – Η γωνιά του παιδιού
  • Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ιρλανδία enga
  • Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ιρλανδία en
  • Xρηματοπιστωτική κρίση: βοήθεια στην Ιρλανδία en
  • Κυβέρνηση της Ιρλανδίας enga
  • Τουριστικές πληροφορίες csdadeenesfrithunlplptsksv
Ιρλανδία

Βοηθήστε μας να βελτιώσουμε το δικτυακό τόπο

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

ΝαιΌχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;