IrlandIrland

EU-medlemskab: 1973

Hovedstad: Dublin

Areal: 70 000 km²

Befolkningstal: 4,5 millioner

Valuta: Med i euroområdet siden 1999 (€)

Schengenområdet: Ikke med i Schengen

Irland

Siden Irland (Eire) kom med i EU i 1973, har landet forvandlet sig fra et overvejende landbrugssamfund til en moderne, højteknologisk "keltisk tiger"-økonomi.

Den indre del af landet består primært af lavland med landbrugsjord, som af og til brydes af lave bakker, og omfatter desuden store mosearealer og søer. Ved vestkysten er der bjerge, som visse steder når op over 1 000 m. Næsten en tredjedel af befolkningen bor i Dublin.

Parlamentets underhus, kaldet Dáil, har 166 medlemmer, og overhuset, Seanad, har 60 medlemmer. Der er valg til parlamentet hvert femte år. Præsidenten, som vælges for syv år ad gangen, har primært ceremonielle opgaver.

Selv om Irlands historie har været turbulent, er befolkningen altid kendt for sin forkærlighed for musik og fortællekunst. Irland omtales ofte som helgenernes og de lærdes land, og mange berømte engelsksprogede forfattere er født her, f.eks. Yeats, Joyce, Beckett, Wilde og Shaw. Irland er også hjemland for internationalt kendte rockbands og sangere som f.eks. U2, The Corrs og Sinéad O'Connor.

Det traditionelle irske køkken består primært af enkle kødretter og kogte grøntsager, f.eks. kartofler, gulerødder, majroer og pastinakker.

Nyttige links

KONTAKT

Generelle forespørgsler

Ring
00 800 6 7 8 9 10 11 Mere om vores service

E-mail dine spørgsmål

Kontakt‑ og besøgsoplysninger for institutionerne, pressekontakt

Irland

Hjælp os med at blive bedre

Fandt du det, du søgte?

JaNej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?