ИрландияИрландия

Година на присъединяване към ЕС: 1973 г.

Столица: Дъблин

Обща площ: 70 000 км²

Население: 4,5 милиона

Валута: Член на еврозоната от 1999 (€)

Шенгенско пространство: Не членува в Шенгенско пространство

Ирландия

От присъединяването си към Европейския съюз през 1973 г. Ирландия (Ейре) се превърна от страна с ясно изразена селскостопанска структура в модерна, високотехнологична икономика, поради което бе наречена Келтски тигър.

Селскостопанските низини заемат по-голямата част от вътрешността на страната, разкъсвана на места от ниски възвишения и включваща значителни територии, покрити с блата и езера. Западната част се характеризира с крайбрежни планини, които на места се извисяват на височина над 1000 метра. Приблизително една трета от населението живее в Дъблин.

D áil, или долната камара на парламента, е съставен от 166 членове, а Seanad , или горната камара, наброява 60 членове. Парламентарните избори се провеждат веднъж на пет години. Президентът, който се избира за мандат от седем години, има главно представителни функции.

Независимо от раздорите и размириците в историята на Ирландия, населението на страната винаги е било свързвано с любов към музиката и разказвачеството. Често определяна за земя на светци и учени, страната е родно място на много известни англоезични писатели, като Йейтс, Джойс, Бекет, Уайлд и Шоу. Ирландия е родина на световноизвестни рок групи и изпълнители, като U2, The Corrs и Шиниъд О'Конър.

Месото и варените зеленчуци, като картофи, моркови, ряпа и пащърнак, са основните съставки в традиционната ирландска кухня.

Полезни връзки

  • Информация за страните за деца – Детски кът
  • Представителство на Комисията в Ирландия enga
  • Информационно бюро на Европейския парламент в Ирландия en
  • Финансова криза: помощ за Ирландия en
  • Правителство на Ирландия enga
  • Туристическа информация csdadeenesfrithunlplptsksv
Ирландия

Помогнете ни да направим сайта по-добър

Намерихте ли търсената от вас информация?

ДаНе

Какво търсехте?

Имате ли предложения?