HongarijeHongarije

EU-lid sinds: 2004

Hoofdstad: Boedapest

Oppervlakte: 93.000 km²

Bevolking: 10 miljoen

Munteenheid: forint (Ft)

Schengengebied: Lid van het Schengengebied sinds 2007

Hongarije

Hongarije heeft geen kust, maar wel veel buurlanden: Slowakije, Oekraïne, Roemenië, Servië, Kroatië, Slovenië en Oostenrijk. Het grootste deel van het land is vlak, op wat lage bergen in het noorden na. Het Balatonmeer, het grootste meer van Midden-Europa, is een populaire toeristische bestemming.

De voorouders van de etnische Hongaren waren de Magyaren, die in 896 het Karpatenbekken binnentrokken. In het jaar 1000 werd Hongarije een christelijke monarchie onder Stefan de Heilige. De Hongaarse taal lijkt niet op de talen die in de buurlanden gesproken worden en is slechts ver verwant aan het Fins en Ests.

De hoofdstad Boedapest bestond oorspronkelijk uit twee steden, Boeda en Pest, aan weerszijden van de Donau. De stad kent een rijke geschiedenis en cultuur en is beroemd om haar geneeskrachtige bronnen. Hongarije heeft een parlement met één kamer van 386 leden. Elke vier jaar zijn er verkiezingen.

Hongarije heeft een beperkte hoeveelheid bodemschatten, waaronder bauxiet, steenkool en aardgas, en vruchtbare landbouwgrond. Heel Europa geniet van Hongaarse wijnen. De belangrijkste exportproducten zijn elektrische en elektronische apparatuur, machines, voedingswaren en chemicaliën.

Hongarije is een zeer muzikaal land: de traditionele volksmuziek inspireerde grote Hongaarse componisten als Liszt, Bartók en Kodály. Andere beroemde Hongaren zijn o.a. Albert Szent-Györgyi, die vitamine C ontdekte, schrijver en Nobelprijswinnaar Imre Kertész en de filmregisseur István Szabó, die met een Oscar en tal van andere prijzen bekroond is.

Nuttige links

CONTACT

Algemene inlichtingen

Bel
00 800 6 7 8 9 10 11 Nadere informatie

E-mail ons uw vragen

Contactgegevens instellingen, bezoekersdiensten, persdiensten

Hongarije

Help ons verbeteren

Gevonden wat u zocht?

JaNee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?