MagyarországMagyarország

Csatlakozás az Európai Unióhoz: 2004

Főváros: Budapest

Terület: 93 000 km²

Népesség: 10 millió

Nemzeti valuta: forint (Ft)

Schengeni térség: A schengeni térség tagja 2007 óta

Magyarország

Magyarország a kontinens belsejében fekvő, tengerparttal nem rendelkező ország, melynek számos szomszédja van: Szlovákia, Ukrajna, Románia, Szerbia, Horvátország, Szlovénia és Ausztria. Legnagyobb része sík vidék, a tájat északon alacsony hegységek tarkítják. Kedvelt idegenforgalmi célpontot jelent a Balaton, mely Közép-Európa legnagyobb tava.

A magyar nép ősei, a magyar törzsek 896-ban telepedtek le a Kárpát-medencében. Magyarország 1000-ben, Szent István király uralkodása idején vette fel a kereszténységet. A magyar nem hasonlít egyetlen szomszédos ország nyelvére sem, s csak távoli rokonságban áll a finn és az észt nyelvvel.

A főváros két önálló város, Buda és Pest egyesülésével jött létre. A Duna két partján elterülő Budapest történelmi és kulturális értékekben gazdag, és híres gyógyhatású forrásairól. Az egykamarás parlament, az Országgyűlés 386 képviselőt számlál, akiket a választópolgárok négyévente választanak meg.

Magyarország gazdag termő- és szántóföldekkel, kis mennyiségben pedig ásványkincsekkel és energiahordozókkal (bauxittal, kőszénnel és földgázzal) is rendelkezik. A magyar borokat Európa-szerte kedvelik. Az ország legfőbb kiviteli cikkei között említhetők az elektromos és elektronikus berendezések, a gépészeti termékek, az élelmiszerek és a vegyi anyagok.

Magyarország gazdag zenei örökséget mondhat magáénak: a magyar népzene olyan kiváló zeneszerzőket ihletett meg, mint Liszt Ferenc, Bartók Béla és Kodály Zoltán.

Az ország híres szülöttei közé tartozik Szent-Györgyi Albert, a C-vitamin felfedezője, a Nobel-díjas író, Kertész Imre és az Oscar-díjas filmrendező, Szabó István.

Magyarország

Segítsen tökéletesíteni honlapunkat!

Megtalálta-e a keresett információt?

IgenNem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?