MađarskaMađarska

Godina ulaska u EU: 2004.

Glavni grad: Budimpešta

Ukupna površina: 93 000 km²

Stanovništvo: 10 milijuna

Valuta: forinta (Ft)

Schengenski prostor: članica schengenskog prostora od 2007.

Mađarska

Madžarska je kopnena država koja graniči s mnogo susjeda – Slovačkom, Ukrajinom, Rumunjskom, Srbijom, Hrvatskom, Slovenijom i Austrijom. Njezina površina pretežno je ravna s niskim planinama u sjevernom dijelu. Jezero Balaton, najposjećenije turističko mjesto, najveće je jezero u središnjoj Europi.

Etnički preci Mađara su bili mađarska plemena (Magyar) koja su se doselila 896. u Karpatsku kotlinu. Godine 1000. Mađarska je postala kršćansko kraljevstvo pod vladavinom Svetog Stjepana. Mađarski jezik je potpuno drugačiji od jezika koji se govore u susjednim državama i postoje samo male sličnosti s finskim i estonskim.

Glavni grad Budimpešta izvorno se sastojao od dva odvojena grada: Budima i Pešte. Grad bogate povijesti i kulture koji leži na rijeci Dunavu poznat je po ljekovitim izvorima. Mađarska ima jednodomni parlament i nacionalnu skupštinu s 386 zastupnika koje biraju glasači svake četiri godine.

Prirodni resursi Mađarske su ograničeni (boksit, ugljen i prirodni plin), kao i plodno tlo i oranice. Mađarska vina ispijaju se posvuda u Europi. Glavni izvozni proizvodi su električna i elektronička oprema, strojevi, prehrambeni proizvodi i kemikalije.

Mađarska je zemlja s bogatom glazbenom baštinom čija je tradicionalna glazba poslužila kao inspiracija vrsnim nacionalnim skladateljima Lisztu, Bartóku i Kodályu. Ostale poznate ličnosti su Albert Szent-Györgyi, koji je otkrio postojanje vitamina C, Imre Kertész, pisac i dobitnik Nobelove nagrade, te Oscarom nagrađen redatelj István Szabó.

Korisne poveznice

KONTAKT

Upiti o općim informacijama

Nazovite
00 800 6 7 8 9 10 11 Više informacija o službi

Pošaljite Vaša pitanja e-poštom

Detalji o kontaktima i posjetama institucijama, kontakti s tiskom

Mađarska

Pomognite nam poboljšati

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

DaNe

Što ste tražili?

Imate li prijedloga?