UnkariUnkari

EU:hun liittymisvuosi: 2004

Pääkaupunki: Budapest

Pinta-ala: 93 000 km²

Väkiluku: 10 miljoonaa

Valuutta: Unkarin forintti (Ft)

Schengen-alue: Schengen-alue jäsen vuodesta 2007

Unkari

Unkari on seitsemän maan ympäröimä: sillä on maaraja Slovakian, Ukrainan, Romanian, Serbian, Kroatian, Slovenian ja Itävallan kanssa. Se on enimmäkseen alankoa, mutta pohjoisessa on matalaa vuoristoa. Suosittu matkailukohde Balaton-järvi on Keski-Euroopan suurin järvi.

Unkarilaisten esi-isät kuuluivat Magyar-heimoihin (madjaarit), jotka valloittivat Karpaattien altaan vuonna 896. Unkarista tuli kristillinen kuningaskunta vuonna 1000 Tapani Pyhän (István) johdolla. Unkarin kieli ei muistuta naapurimaiden kieliä, ja se on kaukaista sukua suomelle ja virolle.

Pääkaupunki Budapest muodostuu kahdesta alun perin erillisestä kaupungista: Budasta ja Pestistä. Tonava-joen molemmille rannoille ulottuva kaupunki on täynnä historiaa ja kulttuuria, ja se on kuulu parantavista lähteistään.

Unkarilla on yksikamarinen parlamentti eli kansalliskokous, jonka 386 jäsentä valitaan neljän vuoden välein.

Unkarilla on joitakin luonnonvaroja (bauksiittia, hiiltä ja luonnonkaasua) sekä hedelmällistä viljelysmaata. Unkarilaiset viinit ovat tunnettuja kaikkialla Euroopassa. Maan pääasiallisia vientituotteita ovat sähkölaitteet ja elektroniset laitteet, koneet, elintarvikkeet ja kemikaalit.

Unkari on musiikkimaa, ja sen kansanmusiikki on innoittanut sellaisia suuria unkarilaisia säveltäjiä kuin Liszt, Bartók ja Kodály. Muita tunnettuja unkarilaisia ovat C-vitamiinin löytänyt Albert Szent-Györgyi, Nobel-palkittu kirjailija Imre Kertész ja Oscar-palkittu elokuvaohjaaja István Szabó.

Hyödyllisiä linkkejä

YHTEYDENOTOT

Yleisluontoiset kyselyt

Soita numeroon
00 800 6 7 8 9 10 11 Tietoa puhelinpalvelusta

Lähetä sähköpostia

EU-elinten yhteystiedot, vierailut ja mediakontaktit

Unkari

Auta meitä kehittämään sivustoa

Löysitkö etsimäsi tiedon?

KylläEn

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.