УнгарияУнгария

Година на присъединяване към ЕС: 2004 г.

Столица: Будапеща

Обща площ: 93 000 км²

Население: 10 милиона

Валута: форинт (Ft)

Шенгенско пространство : Член на Шенгенско пространство от 2007

Унгария

Унгария е държава без излаз на море с много съседи — Словакия, Украйна, Румъния, Сърбия, Хърватия, Словения и Австрия. Релефът и е предимно равнинен с ниски планини в северната част. Езерото Балатон, популярен туристически център, е най-голямото езеро в централна Европа.

Прародители на етническите унгарци са маджарските племена, които се заселват в карпатския басейн през 896 г. През 1000 г. под владетелството на Свети Стефан Унгария става християнско кралство. Унгарският език не прилича на никой друг от езиците на нейните съседни държави и има само далечна връзка с финландския и естонския.

Столицата Будапеща в миналото е съставена от два отделни града: Буда и Пеща. Тя се разпростира от двете страни на Дунава, има богата история и култура и е известна с лечебните си минерални извори. Унгария има еднокамарен парламент или народно събрание, чиито 386 членове се избират на всеки четири години.

Унгария разполага с известно количество ограничени природни ресурси (боксит, въглища и природен газ), както и плодородни почви и обработваема земя. Унгарските вина са известни в цяла Европа. Основният производствен износ на страната включва електрическо и електронно оборудване, машини, хранителни продукти и химикали.

Унгария е страна с важна музикална традиция, чиято фолклорна музика е вдъхновила велики национални композитори като Лист, Барток и Кодали. Други известни унгарци са Алберт Сент-Дьорди, откривателят на витамин С, писателят и лауреат на Нобелова награда Имре Кертес и кинорежисьорът, носител на Оскар, Ищван Сабо.

Полезни връзки

Унгария

Помогнете ни да направим сайта по-добър

Намерихте ли търсената от вас информация?

ДаНе

Какво търсехте?

Имате ли предложения?