GriekenlandGriekenland

EU-lid sinds: 1981

Hoofdstad: Athene

Oppervlakte: 131.957 km²

Bevolking: 11,2 miljoen

Munteenheid: Lid van de eurozone sinds 2001 (€)

Schengengebied: Lid van het Schengengebied sinds 1992

Griekenland

Griekenland ligt aan de grens tussen Europa en Azië. Het land vormt de zuidelijke uitloper van het Balkanschiereiland in Zuidoost-Europa. Het Griekse grondgebied omvat ook ruim 2000 eilanden in de Egeïsche en de Ionische Zee. Slechts ongeveer 170 daarvan zijn bewoond. Het hoogste punt is de berg Olympus.

Griekenland is de bakermat van de Europese beschaving. De oude Grieken blonken uit in filosofie, geneeskunde, wiskunde en astronomie. In hun stadsstaten werden vormen van democratisch bestuur ontwikkeld. Het Griekse historische en culturele erfgoed klinkt nog steeds door in de moderne wereld: in de literatuur, kunst, filosofie en politiek.

Het moderne Griekenland is een republiek, gebaseerd op de grondwet van 1975. De 300 leden van het parlement, dat uit één kamer bestaat, worden voor vier jaar gekozen. Het land is verdeeld in 13 administratieve regio’s.

Meer dan 50% van het Griekse bedrijfsleven is gevestigd in de regio Athene. De belangrijkste economische sectoren zijn landbouw, toerisme, bouw en scheepvaart.

Bekende hedendaagse Grieken zijn o.a. de filmmaker Kostas Gavras, de Nobelprijswinnaar literatuur Odysseus Elitis en de componist Mikis Theodorakis.

De Griekse keuken is gebaseerd op geiten- en schapenvlees. Ook visgerechten zijn populair. Olijfolie, die in enorme hoeveelheden geproduceerd wordt, geeft veel Griekse gerechten hun specifieke smaak.

Nuttige links

CONTACT

Algemene inlichtingen

Bel
00 800 6 7 8 9 10 11 Nadere informatie

E-mail ons uw vragen

Contactgegevens instellingen, bezoekersdiensten, persdiensten

Griekenland

Help ons verbeteren

Gevonden wat u zocht?

JaNee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?