GörögországGörögország

Csatlakozás az Európai Unióhoz: 1981

Főváros: Athén

Terület: 131 957 km²

Népesség: 11,2 millió

Nemzeti valuta: Az euróövezet tagja 2001 óta (€)

Schengeni térség: A schengeni térség tagja 1992 óta

Görögország

Görögország Európa és Ázsia határmezsgyéjén, a Balkán-félsziget déli csúcsán fekszik Délkelet-Európában. Területének részét képezi az Égei- és a Jón-tengerben fekvő több mint 2000 sziget, melyből mindössze 165 lakott. Az ország legmagasabb pontja az Olimposz.

Görögország az európai civilizáció egyik bölcsője. Tudósai az ókorban jelentős előrehaladást értek el a filozófia, az orvostudomány, a matematika és a csillagászat terén. A görög városállamok úttörő szerepet játszottak a demokratikus kormányzati formák kialakításában. Görögország történelmi és kulturális öröksége ma is visszaköszön a modern kor irodalmi, művészeti és filozófiai alkotásaiban, politikai rendszereiben.

Az újkori Görögország államberendezkedése köztársasági alapon nyugszik, összhangban az 1975-ös alkotmánnyal. Az egykamarás parlament 300 képviselőjét a szavazópolgárok négy évre választják meg. Az ország 13 közigazgatási körzetből áll.

Az ipari termelés több mint 50%-a az athéni régióban összpontosul. Az ország legfontosabb gazdasági ágazatai közé tartozik a mezőgazdaság, az idegenforgalom, az építőipar és a hajózás.

A legismertebb kortárs görög művészek közé tartozik a filmrendező Kósztasz Gavrász, a Nobel-díjas Odisszéasz Elítisz, és a zeneszerző Míkisz Theodorákisz.

A görög konyha legfontosabb alapanyaga a kecske- és a birkahús. Nagy népszerűségnek örvendenek a halételek is. A nagy mennyiségben előállított olívaolaj a görög ételek jellegzetes ízvilágának nélkülözhetetlen eleme.

Hasznos linkek

  • Kis országhatározó – Gyereksarok
  • Az Európai Parlament Irodája Görögországban el
  • Pénzügyi válság: a Görögországgal kötött hitelkeret-megállapodás en
  • Miniszterelnöki Hivatal elen
  • Turistainformáció en
Görögország

Segítsen tökéletesíteni honlapunkat!

Megtalálta-e a keresett információt?

IgenNem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?