GrčkaGrčka

Godina ulaska u EU: 1981.

Glavni grad: Atena

Ukupna površina: 131 957 km²

Stanovništvo: 11,2 milijuna

Valuta: članica europodručja od 2001. (€)

Schengenski prostor: članica Schengenskog prostora od 1992.

Grčka

Smještena na samom raskrižju između Europe i Azije u jugoistočnom dijelu Europe, Grčka zauzima krajnji jug Balkanskog poluotoka. Njezin teritorij obuhvaća više od 2000 otoka u Egejskom i Jonskom moru od kojih je samo 165 nastanjeno. Planina Olimp je najviša planina u ovoj državi.

Grčka je jedna od kolijevki europske civilizacije, čiji su drevni znanstvenici postigli značajan napredak u filozofiji, medicini, matematici i astronomiji. Njihovi gradovi-države su bili začetnici u razvoju demokratskog oblika vladanja. Povijesno i kulturno nasljeđe Grčke nastavlja živjeti u suvremenom svijetu – u književnosti, umjetnosti, filozofiji i politici.

Suvremena grčka država je ustrojena kao republika prema ustavu iz 1975. Jednodomni parlament broji 300 zastupnika koji se biraju na razdoblje od četiri godine. Zemlja je podijeljena na 13 administrativnih regija.

Više od 50% industrijskih pogona u Grčkoj nalazi se na širem području oko glavnog grada Atene dok su glavne gospodarske grane poljoprivreda, turizam, graditeljstvo i brodarstvo.

Neke od najpoznatijih suvremenih grčkih ličnosti su redatelj Kostas Gavras, dobitnik Nobelove nagrade Odysseus Elytis i skladatelj Mikis Theodorakis.

Grčka kuhinja se temelji na kozletini i ovčetini. Vrlo su poznata i jela od ribe. Maslinovo ulje, koje se proizvodi u značajnim količinama, daje istančan okus grčkoj hrani.

KONTAKT

Upiti o općim informacijama

Nazovite
00 800 6 7 8 9 10 11 Više informacija o službi

Pošaljite Vaša pitanja e-poštom

Detalji o kontaktima i posjetama institucijama, kontakti s tiskom

Grčka

Pomognite nam poboljšati

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

DaNe

Što ste tražili?

Imate li prijedloga?