ГърцияГърция

Година на присъединяване към ЕС: 1981 г.

Столица: Атина

Обща площ: 131 957 км²

Население: 11,2 милиона

Валута: Член на еврозоната от 2001 (€)

Шенгенско пространство : Член на Шенгенско пространство от 1992

Гърция

Разположена в непосредствена близост до кръстопътя между Европа и Азия, Гърция представлява най-южната част на Балканския полуостров в югоизточна Европа. Територията ѝ включва повече от 2 000 острова в Егейско и Йонийско море, от които само 165 са населени. Най-високата точка в страната е планината Олимп.

Гърция е една от люлките на европейската цивилизация, чиито древни учени са допринесли значително за развитието на философията, медицината, математиката и астрономията. Нейните древни градове-държави са първите структури, развили демократична форма на управление. Историческото и културното наследство на Гърция присъства и днес навсякъде в модерния свят — в литературата, изкуството, философията и политиката.

Модерна Гърция има републиканска структура, основана на конституцията от 1975 г. 300-те членове на еднокамарния парламент се избират за мандат от четири години. Страната е разделена на 13 административни региона.

Повече от 50 % от гръцката индустрия е разположена в най-големия атински регион. Основните икономически сектори са селското стопанство, туризмът, строителството и превоза на стоки.

Сред най-известните съвременни гърци са режисьорът Костас Гаврас, носителят на Нобелова награда Одисеас Елитис и композиторът Микис Теодоракис.

Характерни за гръцката кухня са козето и овнешкото месо. Рибните ястия също много популярни. Зехтинът, който се произвежда в големи количества, допринася за специфичния вкус на гръцката храна.

Полезни връзки

Гърция

Помогнете ни да направим сайта по-добър

Намерихте ли търсената от вас информация?

ДаНе

Какво търсехте?

Имате ли предложения?