TysklandTyskland

Medlemskap: Ett av EU:s grundarländer (1952)

Huvudstad: Berlin

Yta: 356 854 km²

Folkmängd: 82 miljoner

Valuta: Med i euroområdet sedan 1999 (€)

Schengenområdet: Med i Schengenområdet sedan 1985

Tyskland

Tyskland har den största befolkningen av alla EU-länder. Landet sträcker sig från Nordsjön och Östersjön i norr till Alperna i söder och korsas av några av Europas största floder, t.ex. Rhen, Donau och Elbe.

Tyskland är en federal republik. På nationell nivå är den lagstiftande församlingen Bundestag, där medlemmarna väljs vart fjärde år, och Bundesrat, som består av 69 företrädare för de 16 delstaterna, Bundesländer.

Efter andra världskriget delades Tyskland i två delar, det demokratiska Västtyskland och det kommunistiska Östtyskland. Berlinmuren blev en symbol för denna delning. Muren föll år 1989 och Tyskland återförenades året därpå.

Tyska är det vanligaste förstaspråket i EU. Tyskland är världens tredje största ekonomi och producerar bilar, finmekanikprodukter, elektronisk utrustning och kommunikationsutrustning, kemikalier, läkemedel och mycket annat. De tyska företagen har gjort stora investeringar i de länder i Central- och Östeuropa som gick med i EU 2004.

Flera stora kompositörer föddes i Tyskland, bland andra Johann Sebastian Bach, Ludwig van Beethoven, Johannes Brahms och Richard Wagner, som alla har lämnat ett viktigt bidrag till den europeiska klassiska musiken. Bland författare och filosofer märks Luther, Goethe, Schiller, Nietzsche, Kant, Brecht och Thomas Mann.

Tyskland är världens näst största humleproducent, och landet är känt för sitt goda öl. I Mosel- och Rhendalen produceras vin.

Länkar

KONTAKT

Allmänna frågor om EU

Ring
00 800 6 7 8 9 10 11 Läs mer om tjänsten

Skicka din fråga

Kontaktuppgifter och besöksadresser till institutionerna, presskontakter

Tyskland

Hjälp oss att bli bättre!

Hittade du vad du letade efter?

JaNej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?