NemčijaNemčija

Članstvo v EU: ustanovna članica (1952)

Glavno mesto: Berlin

Celotna površina: 356 854 km²

Prebivalstvo: 82 milijona

Denarna enota: Članica evrskega območja od leta 1999 (€)

Schengensko območje: Članica schengenskega območja od leta 1985

Nemčija

Nemčija je država z največ prebivalci v Evropski uniji. Sega od Severnega in Baltskega morja na severu do Alp na jugu, po njenem ozemlju pa tečejo nekatere največje evropske reke: Ren, Donava in Laba.

Nemčija je zvezna republika. Poslance zvezne skupščine (Bundestag) izvolijo na splošnih volitvah neposredno za štiri leta, v zveznem svetu (Bundesrat) pa je 69 predstavnikov 16 zveznih dežel.

Po 2. svetovni vojni je bila Nemčija razdeljena na demokratični Zahod (Zvezna republika Nemčija) in komunistični Vzhod (Nemška demokratična republika). Simbol te delitve je postal berlinski zid. Leta 1989 je berlinski zid padel in Nemčija je bila leto pozneje znova združena.

Nemščino kot prvi jezik govori največ prebivalcev Evropske unije. Nemčija je gospodarsko tretja najmočnejša država na svetu, najpomembnejše panoge pa so avtomobilska in strojna industrija, proizvodnja elektronske in komunikacijske opreme ter kemična in farmacevtska industrija. Nemška podjetja veliko vlagajo v države srednje in vzhodne Evrope, ki so se EU pridružile leta 2004.

V Nemčiji so se rodili velikani evropske klasične glasbe Johann Sebastian Bach, Ludwig van Beethoven, Johannes Brahms in Richard Wagner. Nemška filozofska in književna dediščina obsega dela Lutra, Goetheja, Schillerja, Nietzscheja, Kanta, Brechta in Thomasa Manna.

Nemčija je drugi največji pridelovalec hmelja na svetu in slovi po svojem pivu. Vinsko trto gojijo v dolinah Mozele in Rena.

Uporabne povezave

KONTAKT

Splošna vprašanja

Pokličite po telefonu
00 800 6 7 8 9 10 11 Podatki o telefonskih storitvah

Vprašanja po e-pošti

Kontaktni podatki in obiski pri institucijah, kontakti za medije

Nemčija

Povejte nam

Ste našli želene informacije?

DaNe

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?