DuitslandDuitsland

EU-lid sinds: De oprichting (1952)

Hoofdstad: Berlijn

Oppervlakte: 356.854 km²

Bevolking: 82 miljoen

Munteenheid: Lid van de eurozone sinds 1999 (€)

Schengengebied: Lid van het Schengengebied sinds 1985

Duitsland

Van alle EU-landen heeft Duitsland de grootste bevolking. Het Duitse grondgebied reikt van de Noordzee en de Oostzee in het noorden tot aan de Alpen in het zuiden. Enkele grote rivieren doorsnijden het land, zoals de Rijn, de Donau en de Elbe.

Duitsland is een federale republiek. De Duitse wetgeving wordt opgesteld door zowel de Bondsdag, waarvan de leden elke vier jaar rechtstreeks gekozen worden, als de Bondsraad, die bestaat uit 69 vertegenwoordigers van de 16 deelstaten (Bundesländer).

Na de Tweede Wereldoorlog werd Duitsland verdeeld. Het westelijke deel werd de democratische Bundesrepublik Deutschland en het oostelijke deel werd de communistische Deutsche Demokratische Republik. De Berlijnse muur werd het symbool van deze tweedeling. De muur viel in 1989 en een jaar later werden de beide delen herenigd.

Het Duits is de meestgesproken taal in de EU. De Duitse economie is de op twee na grootste ter wereld. Het land produceert auto’s, hoogtechnologische apparatuur, elektronica, communicatieapparatuur, chemicaliën, farmaceutische producten enz. Duitse bedrijven hebben massaal geïnvesteerd in de Midden- en Oost-Europese landen die in 2004 lid van de EU zijn geworden.

Duitsland heeft een belangrijke bijdrage aan de Europese klassieke muziek geleverd, met componisten als Johann Sebastian Bach, Ludwig van Beethoven, Johannes Brahms en Richard Wagner. Het enorme Duitse erfgoed omvat werken van Luther, Goethe, Schiller, Nietzsche, Kant, Brecht en Thomas Mann.

Duitsland is de op een na grootste producent van hop ter wereld en het land staat bekend om zijn kwaliteitsbieren. In de valleien van de Moezel en de Rijn wordt wijn geproduceerd.

Nuttige links

CONTACT

Algemene inlichtingen

Bel
00 800 6 7 8 9 10 11 Nadere informatie

E-mail ons uw vragen

Contactgegevens instellingen, bezoekersdiensten, persdiensten

Duitsland

Help ons verbeteren

Gevonden wat u zocht?

JaNee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?