NémetországNémetország

Csatlakozás az Európai Unióhoz: alapító tag (1952)

Főváros: Berlin

Terület: 356 854 km²

Népesség: 82 millió

Nemzeti valuta: Az euróövezet tagja 1999 óta (€)

Schengeni térség: A schengeni térség tagja 1985 óta

Németország

Németország az Európai Unió legnépesebb állama. Területét, melyet északon az Északi- és a Balti-tenger, délen az Alpok határol, Európa nagy folyóinak, a Rajnának, a Dunának és az Elbának az ágai hálózzák be.

Németország szövetségi köztársaság. A törvényeket nemzeti szinten a Bundestag (Szövetségi Gyűlés) és a Bundesrat (Szövetségi Tanács) hozza. A Bundestag tagjait négyévente választják meg a polgárok általános választás útján, a Bundesrat a 16 szövetségi állam (Bundesland) 69 képviselőjét foglalja magában.

A II. világháború után Németország két államra vált szét: a demokratikus nyugatra (Német Szövetségi Köztársaság) és a kommunista keletre (Német Demokratikus Köztársaság). E megosztottság szimbólumává vált a berlini fal, mely 1989-ban omlott le. Egy évvel később a két részre szakadt Németország újraegyesült.

Az Unió polgárainak körében legtöbben a németet beszélik anyanyelvükként. Németország a világ harmadik legnagyobb gazdasága, melynek legfontosabb ágazatai közé számos más iparág mellett a gépjárműgyártás, a precíziós gépgyártás, az elektronika, a távközlési berendezések gyártása, a vegyipar és a gyógyszergyártás tartozik. A német vállalatok jelentős beruházásokat hajtottak végre az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott közép- és kelet európai országokban.

Az európai klasszikus zene rengeteget köszönhet Németországnak: az ország híres szülöttei közül többek között Johann Sebastian Bach, Ludwig van Beethoven, Johannes Brahms és Richard Wagner zeneszerző említhető. Németország a bölcselet és az irodalom terén is gazdag örökséggel büszkélkedhet – gondoljunk csak Luther, Goethe, Schiller, Nietzsche, Kant, Brecht, Thomas Mann munkásságára.

Az ország a világ második legnagyobb komlótermelője, az itt gyártott minőségi sörfajták messze földön híresek. A Mosel és a Rajna völgyében termelt szőlőből bor készül.

Hasznos linkek

Németország

Segítsen tökéletesíteni honlapunkat!

Megtalálta-e a keresett információt?

IgenNem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?