NjemačkaNjemačka

Godina ulaska u EU: država osnivačica (1952.)

Glavni grad: Berlin

Ukupna površina: 356 854 km²

Stanovništvo: 82 milijuna

Valuta: članica europodručja od 1999. (€)

Schengenski prostor: članica schengenskog prostora od 1985.

Njemačka

Njemačka ima najveći broj stanovnika među svim EU zemljama. Teritorij joj se proteže od Sjevernog mora i Baltika na sjeveru do Alpa na jugu, a preko njega prelaze neke od najvećih europskih rijeka poput Rajne, Dunava i Labe.

Njemačka je savezna republika. Zakonodavna vlast na nacionalnoj razini pripada Bundestagu, čiji se članovi biraju svake četiri godine na općim izborima, i Bundesratu, koji se sastoji od 69 predstavnika 16 zemalja (Bundesländer).

Nakon Drugog svjetskog rata Njemačka je bila podijeljena na demokratski Zapad i komunistički Istok (Njemačka Demokratska Republika). Berlinski zid postao je simbol ove podjele. Pao je 1989. te je godinu kasnije Njemačka ponovno ujedinjena.

Njemački je najšire korišten prvi jezik u Europskoj uniji. Njemačko gospodarstvo je treće najveće u svijetu, s proizvodnjom automobila, preciznih instrumenata, elektroničke i komunikacijske opreme, kemikalija i farmaceutskih proizvoda i još mnogih drugih proizvoda. Njemačke tvrtke mnogo su uložile u srednje i istočnoeuropske zemlje koje su pristupile Uniji 2004.

Kao rodno mjesto Johanna Sebastiana Bacha, Ludwiga van Beethovena, Johannesa Brahmsa i Richarda Wagnera, među ostalima, Njemačka je dala značajan doprinos europskoj klasičnoj glazbi. U područjima filozofije i književnosti velik doprinos Njemačke su djela Luthera, Goethea, Schillera, Nietzschea, Kanta, Brechta i Thomasa Manna.

Njemačka je drugi najveći proizvođač hmelja u svijetu te je poznata po svojim kvalitetnim pivima. Vino se proizvodi u dolinama rijeka Mosel i Rajne.

Korisne poveznice

KONTAKT

Upiti o općim informacijama

Nazovite
00 800 6 7 8 9 10 11 Više informacija o službi

Pošaljite Vaša pitanja e-poštom

Detalji o kontaktima i posjetama institucijama, kontakti s tiskom

Njemačka

Pomognite nam poboljšati

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

DaNe

Što ste tražili?

Imate li prijedloga?