SaksaSaksa

EU:hun liittymisvuosi: perustajajäsen (1952)

Pääkaupunki: Berliini

Pinta-ala: 356 854 km²

Väkiluku: 82 miljoonaa

Valuutta: Euroalueen jäsen vuodesta 1999 (€)

Schengen-alue: Schengen-alue jäsen vuodesta 1985

Saksa

Saksa on väkiluvultaan EU:n suurin maa. Se ulottuu Pohjanmereltä ja Itämereltä Alpeille asti, ja sitä halkovat Euroopan suurimmat joet: Rein, Tonava ja Elbe.

Saksa on liittotasavalta. Kansallisen tason lainsäädäntötyöstä vastaavat valtiopäivät (Bundestag), jonka jäsenet valitaan neljän vuoden välein kansanvaaleilla, sekä liittoneuvosto (Bundesrat), joka koostuu 16 osavaltion (Bundesländer) 69 edustajasta.

Toisen maailmansodan jälkeen Saksa jaettiin demokraattiseen Länsi-Saksaan ja kommunistiseen Itä-Saksaan (Saksan demokraattinen tasavalta). Berliinin muurista tuli tämän jaon symboli. Berliinin muuri murtui vuonna 1989, ja Saksa yhdistyi vuotta myöhemmin.

Saksa on EU-kansalaisten äidinkielistä yleisin. Saksa on maailman kolmanneksi suurin talous, jonka tuotteita ovat autot, hienomekaniikka, elektroniikka- ja viestintälaitteet, kemikaalit ja lääkkeet sekä paljon muuta. Saksalaiset yhtiöt ovat tehneet suuria investointeja EU:hun vuonna 2004 liittyneisiin Keski- ja Itä-Euroopan maihin.

Saksan anti Euroopan klassiselle musiikille on merkittävä, sillä siellä ovat syntyneet muun muassa Johann Sebastian Bach, Ludwig van Beethoven, Johannes Brahms ja Richard Wagner. Sanataiteessa Saksan valtavaa perintöä edustavat Luther, Goethe, Schiller, Nietzsche, Kant, Brecht ja Thomas Mann.

Saksa on maailman toiseksi suurin humalan tuottaja, ja maa on tunnettu laadukkaista oluistaan. Viiniä tuotetaan Moselin ja Reinin laaksoissa.

Hyödyllisiä linkkejä

YHTEYDENOTOT

Yleisluontoiset kyselyt

Soita numeroon
00 800 6 7 8 9 10 11 Tietoa puhelinpalvelusta

Lähetä sähköpostia

EU-elinten yhteystiedot, vierailut ja mediakontaktit

Saksa

Auta meitä kehittämään sivustoa

Löysitkö etsimäsi tiedon?

KylläEn

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.