ГерманияГермания

Година на присъединяване към ЕС: държава основателка (1952)

Столица: Берлин

Обща площ: 356 854 км²

Население: 82 милиона

Валута: Член на еврозоната от 1999 (€)

Шенгенско пространство : Член на Шенгенско пространство от 1985

Германия

Германия е държавата с най-многобройно население в целия Европейски съюз. Територията и се разпростира от Северно и Балтийско море на север до Алпите на юг и се пресича от някои от основните реки в Европа, като Рейн, Дунав и Елба.

Германия е федерална република. Законодателните органи на национално равнище са Бундестагът (Bundestag), чиито членове се избиран на всеки четири години с всеобщо гласуване и Бундесратът (Bundesrat), съставен от 69 представители на 16 федерални провинции (Bundesl änder).

След Втората световна война Германия е разделена на демократична западна част и на комунистическа източна (Германска демократична република). Берлинската стена е символът на това разделение. Тя е разрушена през 1989 г, а Германия е обединена година по-късно.

Немският език е най-говоримият първи език в Европейския съюз. Германия е третата най-развита икономика в света, произвеждаща автомобили, фина механика, електронно и комуникационно оборудване, химикали и фармацевтични продукти и много други. Германските компании са направили големи инвестиции в страните от централна и източна Европа, които се присъединиха към ЕС през 2004 г.

Родина на Йохан Себастиан Бах, Лудвиг Ван Бетховен, Йоханес Брамс и Ричард Вагнер, както и много други, Германия има голям принос за европейската класическа музика. В света на мисълта и литературата, огромното наследство на Германия включва произведенията на Лутер, Гьоте, Шилер, Ницше, Кант, Брехт и Томас Ман.

Германия е вторият по значимост производител на хмел в света и е известна със своята висококачествена бира. В долините на реките Мозел и Рейн се произвежда вино.

Полезни връзки

Германия

Помогнете ни да направим сайта по-добър

Намерихте ли търсената от вас информация?

ДаНе

Какво търсехте?

Имате ли предложения?