FrankrikeFrankrike

Medlemskap: Ett av EU:s grundarländer (1952)

Huvudstad: Paris

Yta: 550 000 km²

Folkmängd: 64,3 miljoner

Valuta: Med i euroområdet sedan 1999 (€)

Schengenområdet: Med i Schengenområdet sedan 1985

Frankrike

Frankrike är det största landet i EU, och sträcker sig från Medelhavet till Nordsjön. Landskapet är mycket varierande, med bergskedjor i öster och söder – i franska Alperna ligger Mont Blanc (4 810 m), Västeuropas högsta berg. De låglänta delarna av Frankrike utgörs av fyra floddalar, Seinedalen i norr, Loire och Garonne som rinner västerut och Rhône som rinner från Genèvesjön till Medelhavet.

Frankrikes president har en viktig politisk roll. Han är ordförande i ministerrådet (le cabinet) och har huvudansvaret för utrikes- och försvarspolitiken. Det dagliga arbetet med att styra landet sköts av premiärministern. Presidenten väljs genom direktval för en mandatperiod på fem år. Parlamentet består av en nationalförsamling som tillsätts genom direktval vart femte år, och av senaten, där ledamöterna utses av ett valkollegium.

Frankrike har en avancerad industrisektor och ett effektivt jordbruk. Till de viktigaste verksamheterna hör bilproduktion, rymdfartsindustri, informationsteknik, elektronik, kemikalier, läkemedel och modeindustri.

Några av Europas mest inflytelserika författare och filosofer kommer från Frankrike, från Cartesius och Pascal på 1600-talet till Rousseau och Voltaire på 1700-talet, Balzac, Baudelaire och Flaubert på 1800-talet och Sartre och Camus på 1900-talet. Under de senaste tvåhundra åren har Frankrike berikat konstvärlden med verk av Renoir, Monet, Cézanne, Gauguin, Matisse och Braque, för att bara nämna några.

Det franska köket hör till de mest utsökta i Europa – matlagning och måltider är en del av den franska kulturen och sättet att leva.

Länkar

KONTAKT

Allmänna frågor om EU

Ring
00 800 6 7 8 9 10 11 Läs mer om tjänsten

Skicka din fråga

Kontaktuppgifter och besöksadresser till institutionerna, presskontakter

Frankrike

Hjälp oss att bli bättre!

Hittade du vad du letade efter?

JaNej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?