FrankrijkFrankrijk

EU-lid sinds: De oprichting (1952)

Hoofdstad: Parijs

Oppervlakte: 550.000 km²

Bevolking: 64,3 miljoen

Munteenheid: Lid van de eurozone sinds 1999 (€)

Schengengebied: Lid van het Schengengebied sinds 1985

Frankrijk

Frankrijk is het grootste land van de EU, het strekt zich uit van de Noordzee tot de Middellandse Zee. Het landschap is divers, met bergen in het oosten en het zuiden, waaronder de Mont Blanc van 4 810 m in de Alpen, het hoogste punt van West-Europa. Het Franse laagland bestaat uit de stroomgebieden van vier grote rivieren: de Seine in het noorden, de Loire en de Garonne in het westen en de Rhône die van het Meer van Genève naar de Middellandse Zee stroomt.

De president van de republiek heeft een belangrijke politieke rol. Hij is de voorzitter van de ministerraad (het kabinet) en is verantwoordelijk voor buitenlandse zaken en defensie. Het dagelijks bestuur van het land is in handen van de premier. De president wordt rechtstreeks verkozen voor een periode van vijf jaar. Het parlement bestaat uit een volksvertegenwoordiging, die elke vijf jaar rechtstreeks verkozen wordt, en een senaat waarvan de leden door een kiescommissie gekozen worden.

Frankrijk heeft een ontwikkelde industriële economie en een efficiënte landbouwsector. De belangrijkste sectoren zijn de automobielindustrie, ruimtevaart, informatietechnologie, elektronica, chemische en farmaceutische producten en mode.

Frankrijk is het thuisland van een aantal zeer invloedrijke schrijvers en filosofen, van Descartes en Pascal in de 17 e eeuw, via Rousseau en Voltaire in de 18 e eeuw en Balzac, Baudelaire en Flaubert in de 19 e eeuw tot Sartre en Camus in de 20 e eeuw. Renoir, Monet, Cézanne, Gauguin, Matisse en Braque zijn slechts enkele van de bekendste Franse kunstenaars van de afgelopen twee eeuwen.

De Franse keuken is een van de meest verfijnde van Europa. Koken en eten zijn heel belangrijke aspecten van de Franse cultuur en levenswijze.

Nuttige links

CONTACT

Algemene inlichtingen

Bel
00 800 6 7 8 9 10 11 Nadere informatie

E-mail ons uw vragen

Contactgegevens instellingen, bezoekersdiensten, persdiensten

Frankrijk

Help ons verbeteren

Gevonden wat u zocht?

JaNee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?