FranciaországFranciaország

Csatlakozás az Európai Unióhoz: alapító tag (1952)

Főváros: Párizs

Terület: 550 000 km²

Népesség: 64,3 millió

Nemzeti valuta: Az euróövezet tagja 1999 óta (€)

Schengeni térség: A schengeni térség tagja 1985 óta

Franciaország

Franciaország az Európai Unió legnagyobb tagállama. Területe az Északi-tengertől a Földközi-tengerig húzódik. Változatos felszínét keleten és délen hegyek borítják. A 4810 méter magas alpesi csúcs, a Mont Blanc Nyugat-Európa legmagasabb pontja. Franciaország alacsonyan fekvő sík vidékeit négy folyó vízgyűjtő területei alkotják. E négy folyó közül északon folyik a Szajna, tőle délre található a nyugat felé tartó Loire és Garonne, a Rhône pedig a Genfi-tóból ered és a Földközi-tengerbe ömlik.

A köztársasági elnök fontos szerepet tölt be az állam politikai életében. Ő vezeti elnökként a Miniszterek Tanácsának (kabinet) üléseit, és általános hatáskörrel bír a külpolitika és a honvédelem kulcsfontosságú területeit illetően. Az ország ügyeinek intézése napi szinten a miniszterelnök feladata. A köztársasági elnököt általános, közvetlen választás útján öt évre választják meg. A parlamentet az ötévente közvetlenül választott nemzetgyűlés, valamint az elektori testület által megválasztott szenátus alkotja.

Franciaország fejlett iparral és hatékony mezőgazdasággal rendelkezik. A legfontosabb ágazatok közé tartozik a gépjárműgyártás, a repülőgép- és űripar, az információtechnológia, az elektronika, a vegyipar, a gyógyszergyártás és a divatipar.

Európa legnagyobb hatású írói és gondolkodói közül többen Franciaországban látták meg a napvilágot. Közöttük említhető a 17. században alkotó Descartes és Pascal, a 18. században élt Rousseau és Voltaire, a 19. századi irodalom három kiválósága, Balzac, Baudelaire és Flaubert, valamint a múlt század nagyjai közül Sartre és Camus. Az elmúlt két évszázad művészetének kiemelkedő alkotásai fűződnek Renoir, Monet, Cézanne, Gauguin, Matisse és Braque nevéhez, és a sort sokáig lehetne még folytatni.

A francia konyha az egyik legjobb Európában; Franciaországban a szakácsművészet és a fejlett étkezési kultúra része a mindennapok világának.

Hasznos linkek

Franciaország

Segítsen tökéletesíteni honlapunkat!

Megtalálta-e a keresett információt?

IgenNem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?