FrancuskaFrancuska

Godina ulaska u EU: država osnivačica (1952.)

Glavni grad: Pariz

Ukupna površina: 550 000 km²

Stanovništvo: 64,3 milijuna

Valuta: članica europodručja od 1999. (€)

Schengenski prostor: članica schengenskog prostora od 1985.

Francuska

Francuska je najveća zemlja Europske unije i proteže se od Sjevernog mora do Sredozemlja. Krajolik joj je vrlo raznolik, s planinama na istoku i jugu, uključujući alpski vrh Mont Blanc (4 810 m), najvišu točku zapadne Europe. Nizinska Francuska sastoji se od četiri riječne doline: Seine na sjeveru, Loire i Garonne prema zapadu i Rhône koja od Ženevskog jezera teče u Sredozemno more.

Predsjednik Republike ima važnu političku ulogu. On predsjeda sjednicama Vijeća ministara (kabinet) i nadležan je za vanjske poslove i obranu. Svakodnevno vođenje zemlje posao je premijera. Predsjednik se bira na javnim izborima na mandat od pet godina. Parlament se sastoji od Narodne skupštine, čiji se zastupnici biraju izravno na pet godina, i Senata, čije članove bira izborni odbor.

Francuska ima razvijeno industrijsko gospodarstvo i učinkovit poljoprivredni sektor. Glavne djelatnosti uključuju proizvodnju automobila, zrakoplovnu industriju, informacijsku tehnologiju, elektroniku te kemijsku, farmaceutsku i modnu industriju .

Francuska je dala neke od najutjecajnijih pisaca i mislilaca na kontinentu, od Descartesa i Pascala u 17. stoljeću, Rousseaua i Voltairea u 18., Balzaca, Baudelairea i Flauberta u 19. do Sartrea i Camusa u 20. stoljeću. U posljednja dva stoljeća svijetu umjetnosti podarila je djela Renoira, Moneta, Cezannea, Gauguina, Matissea, Braquea i mnogih drugih umjetnika.

Francuska kuhinja jedna je od najboljih u Europi – kuhanje i uživanje u hrani dio su francuske kulture i načina života.

Korisne poveznice

KONTAKT

Upiti o općim informacijama

Nazovite
00 800 6 7 8 9 10 11 Više informacija o službi

Pošaljite Vaša pitanja e-poštom

Detalji o kontaktima i posjetama institucijama, kontakti s tiskom

Francuska

Pomognite nam poboljšati

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

DaNe

Što ste tražili?

Imate li prijedloga?