RanskaRanska

EU:hun liittymisvuosi: perustajajäsen (1952)

Pääkaupunki: Pariisi

Pinta-ala: 550 000 km²

Väkiluku: 64,3 miljoonaa

Valuutta: Euroalueen jäsen vuodesta 1999 (€)

Schengen-alue: Schengen-alue jäsen vuodesta 1985

Ranska

Pohjanmereltä Välimerelle ulottuva Ranska on EU:n suurin maa. Sen maisema on monimuotoinen. Maan itä- ja eteläosa ovat vuoristoisia; Euroopan korkein huippu, Alppien vuoriston Mont Blanc (4 810 m) sijaitsee Ranskan puolella. Neljän suuren jokilaakson alue on alavaa tasankoa. Maan pohjoisosassa virtaa Seine, länsiosassa Loire ja Garonne, ja Rhône virtaa Genevenjärvestä Välimereen.

Tasavallan presidentillä on vahva asema. Hän toimii ministerineuvoston (kabinetin) kokousten puheenjohtajana ja kantaa yleisvastuun ulko- ja puolustusasioiden ydinalueista. Päivänpolitiikan johtaminen on pääministerin vastuulla. Presidentti valitaan yleisillä suorilla vaaleilla viideksi vuodeksi. Parlamentti koostuu suorilla vaaleilla viiden vuoden välein valittavasta kansalliskokouksesta sekä senaatista, jonka jäsenet valitsee valitsijakollegio.

Ranskan talouden perustana on vahva teollisuus ja tehokas maatalousala. Tärkeimpiä tuotannonaloja ovat autoteollisuus, avaruusteknologia, tietotekniikka, elektroniikka, kemikaaliala, lääkkeet ja muoti.

Monet Euroopan merkittävimmistä kirjoittajista ja ajattelijoista ovat ranskalaisia: 1600-luvun Descartes ja Pascal, 1700-luvun Rousseau ja Voltaire, 1800-luvun Balzac, Baudelaire ja Flaubert sekä 1900-luvun Sartre ja Camus. Ranskan viimeisten kahden vuosisadan taiteen edustajista tunnetuimpia ovat Renoir, Monet, Cezanne, Gauguin, Matisse ja Braque.

Ranskalainen keittiö on Euroopan hienoimpia, ja ruoanlaitto ja syöminen ovat osa ranskalaista kulttuuria ja elämäntapaa.

Hyödyllisiä linkkejä

YHTEYDENOTOT

Yleisluontoiset kyselyt

Soita numeroon
00 800 6 7 8 9 10 11 Tietoa puhelinpalvelusta

Lähetä sähköpostia

EU-elinten yhteystiedot, vierailut ja mediakontaktit

Ranska

Auta meitä kehittämään sivustoa

Löysitkö etsimäsi tiedon?

KylläEn

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.