ФранцияФранция

Година на присъединяване към ЕС: държава основателка (1952)

Столица: Париж

Обща площ: 550 000 км²

Население: 64,3 милиона

Валута: Член на еврозоната от 1999 (€)

Шенгенско пространство : Член на Шенгенско пространство от 1985

Франция

Франция е най-голямата държава в Европейския съюз, чиято територия се простира от Северно море до Средиземноморието. Релефът е разнообразен с планинска част на изток и на север, която включва алпийския връх Мон Блан (4 810 m) - най-високата точка в западна Европа. Низините на Франция са съставени от четири речни басейна — Сена на север, Лоара и Гарона, течащи на запад и Рона, течаща от Женевското езеро до Средиземноморието.

Президентът на Републиката има важна политическа роля. Той председателства заседанията на Съвета на министрите (кабинета) и разполага с изключителни правомощия в ключови сфери, като външните отношения и отбраната. Ежедневното управление на страната е в ръцете на министър-председателя. Президентът се избира чрез пряко гласуване за период от пет години. Парламентът е съставен от Национална асамблея, избирана пряко на всеки пет години, и Сенат, чиито членове се избират от избирателна комисия.

Франция има добре развита индустрия и ефективен селскостопански сектор. Основните дейности са автомобилното производство, космонавтиката, информационните технологии, електрониката, производството на химикали и фармацевтични продукти и модата.

Франция е родината на едни от най-влиятелните писатели и мислители на континента от Декарт и Паскал през XVII век до Русо и Волтер през XVIII, Балзак, Бодлер и Флобер през XIX и Сартр и Камю през XX век. През последните два века принос за света на изкуството са произведенията на Реноар, Моне, Сезан, Гоген, Матис, Брак и много други.

Френската кухня е една от най-изтънчените в Европа; готвенето и храненето са част от френската култура и начин на живот.

Полезни връзки

Франция

Помогнете ни да направим сайта по-добър

Намерихте ли търсената от вас информация?

ДаНе

Какво търсехте?

Имате ли предложения?