FinlandFinland

Medlemskap: 1995

Huvudstad: Helsingfors

Yta: 338 000 km²

Folkmängd: 5,3 miljoner

Valuta: Med i euroområdet sedan 1999 (€)

Schengenområdet: Med i Schengenområdet sedan 1996

Finland

Finland är ett land av skogar och sjöar, och är kanske allra mest känt för sin orörda natur och sina vackra landskap. Längst upp i norr lyser midnattssolen under omkring 10 veckor varje sommar. På vintern råder i samma områden mörker under nästan åtta veckor, när vintersolen inte kan ta sig upp över horisonten.

Eftersom Finland var en del av Sverige under 700 år (från 1100-talet fram till 1809) är omkring 6 % av befolkningen svenskspråkig. Finland blev självständigt efter ryska revolutionen 1917. Sedan dess har landet varit en republik. Parlamentet har en kammare med 200 ledamöter som väljs vart fjärde år.

Finland har utvecklat en modern, konkurrenskraftig ekonomi och är världsledande på området för telekomutrustning. Till de viktigaste exportvarorna hör telekomutrustning och maskinprodukter, papper, pappersmassa och timmer, glasvaror, rostfritt stål och keramik.

Landets karga skönhet har inspirerat många konstnärer, däribland kompositören Jean Sibelius och formgivaren Alvar Aalto. Finland har också flera internationellt kända idrottsstjärnor, t.ex. formel 1-förarna Mika Häkkinen och Kimi Räikkönen.

Finsk mat har inspirerats av de kontinentala, ryska och svenska köken. Till de traditionella specialiteterna hör fisk (särskilt lax och lakrom) och renkött. Typiska maträtter är karjalanpiirakka (ett bakverk av potatis eller ris) och kalakukko (inbakad fisk och grisfett).

KONTAKT

Allmänna frågor om EU

Ring
00 800 6 7 8 9 10 11 Läs mer om tjänsten

Skicka din fråga

Kontaktuppgifter och besöksadresser till institutionerna, presskontakter

Finland

Hjälp oss att bli bättre!

Hittade du vad du letade efter?

JaNej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?