FinskaFinska

Članstvo v EU: 1995

Glavno mesto: Helsinki

Celotna površina: 338 000 km²

Prebivalstvo: 5,3 milijona

Denarna enota: Članica evrskega območja od leta 1999 (€)

Schengensko območje: Članica schengenskega območja od leta 1996

Finska

Finska je dežela gozdov in jezer, ki slovi po neokrnjeni naravi. Na skrajnem severu sonce poleti kakih 10 tednov sploh ne zaide – to je čas polnočnega sonca, pozimi pa se v teh krajih sonce približno osem tednov sploh ne dvigne nad obzorje.

Finska je bila sedem stoletij pod švedsko vladavino (od 12. stoletja do 1809), zato je približno 6 % prebivalcev Švedov. Osamosvojila se je po ruski revoluciji leta 1917 in postala republika. Ima enodomni parlament z 200 poslanci, ki jih volijo na štiri leta.

Finska ima sodobno in konkurenčno gospodarstvo in je vodilna proizvajalka telekomunikacijske opreme na svetu. Izvaža predvsem telekomunikacijsko opremo in izdelke strojne industrije, papir, papirno maso in les, steklene izdelke, nerjaveče jeklo in keramiko.

V lepoti daljnega severa so našli navdih mnogi njeni umetniki, tudi skladatelj Jan Sibelius in oblikovalec Alvar Aalto. Znani Finci so tudi nekateri uveljavljeni športniki, kot sta voznika formule ena Mika Häkkinen in Kimi Räikkönen.

V finski kuhinji se čuti vpliv kontinentalne Evrope, Rusije in Švedske. Za tradicionalno kuhinjo so značilne ribe (zlasti losos in ikre menka) ter meso severnega jelena, posebne finske jedi pa so na primer karjalanpiirakka (pecivo iz riža ali krompirja) in kalakukko (v hlebcu pečena riba s svinjsko maščobo).

Uporabne povezave

KONTAKT

Splošna vprašanja

Pokličite po telefonu
00 800 6 7 8 9 10 11 Podatki o telefonskih storitvah

Vprašanja po e-pošti

Kontaktni podatki in obiski pri institucijah, kontakti za medije

Finska

Povejte nam

Ste našli želene informacije?

DaNe

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?