FinlandFinland

EU-lid sinds: 1995

Hoofdstad: Helsinki

Oppervlakte: 338.000 km²

Bevolking: 5,3 miljoen

Munteenheid: Lid van de eurozone sinds 1999 (€)

Schengengebied: Lid van het Schengengebied sinds 1996

Finland

Finland, een land van bossen en meren, is waarschijnlijk het meest bekend om zijn ongerepte natuur. In het noorden gaat 's zomers de zon 10 weken lang niet onder. In de winter maakt hetzelfde gebied acht weken duisternis mee, want dan komt de zon niet boven de horizon.

Doordat Finland zeven eeuwen lang (van de 12e eeuw tot 1809) een deel van Zweden was, is 6% van de bevolking Zweedstalig. Finland is na de Russische revolutie in 1917 een zelfstandige staat geworden. Sindsdien is Finland een republiek. Het Finse parlement heeft één kamer met 200 leden en er zijn elke vier jaar verkiezingen.

Het land heeft een moderne economie met een groot concurrentievermogen en is toonaangevend op het gebied van telecommunicatie. De belangrijkste exportproducten zijn telecommunicatiemateriaal en technologische producten, papier, pulp, hout, glaswerk, roestvrij staal en keramiek.

De noordse schoonheid van het land heeft veel kunstenaars geïnspireerd, waaronder componist Jean Sibelius en ontwerper Alvar Aalto. Finland heeft een aantal sporters van wereldniveau voortgebracht, waaronder de Formule 1-piloten Mika Häkkinen en Kimi Räikkönen.

De Finse keuken is beïnvloed door de Europese, Russische en Zweedse keuken. Traditionele gerechten zijn o.a. vis (vooral zalm en kaviaar van kwabaal) en rendiervlees. Andere aanraders zijn karjalanpiirakka (aardappel- of rijstpastei) en kalakukko (vis met spekvet in brooddeeg).

Nuttige links

CONTACT

Algemene inlichtingen

Bel
00 800 6 7 8 9 10 11 Nadere informatie

E-mail ons uw vragen

Contactgegevens instellingen, bezoekersdiensten, persdiensten

Finland

Help ons verbeteren

Gevonden wat u zocht?

JaNee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?