FinnországFinnország

Csatlakozás az Európai Unióhoz: 1995

Főváros: Helsinki

Terület: 338 000 km²

Népesség: 5,3 millió

Nemzeti valuta: Az euróövezet tagja 1999 óta (€)

Schengeni térség: A schengeni térség tagja 1996 óta

Finnország

Finnországot, az erdők és tavak országát talán leginkább érintetlen természeti szépsége teszi híressé. A messze északon nyaranta tíz héten át tartanak a fehér éjszakák, amikor a nap nem nyugszik le. Ugyanezen a területen telente közel nyolc héten keresztül a nap soha nem emelkedik a látóhatár fölé.

Mivel Finnország hétszáz éven keresztül (a 12. századtól 1809-ig) Svédország részét képezte, a lakosság mintegy 6%-ának anyanyelve svéd. Az ország az 1917-es orosz forradalom után vált független állammá. A függetlenség elnyerése óta Finnország köztársaság. Az egykamarás parlament 200 képviselőt számlál, akiknek mandátuma négy évre szól.

Az ország ma fejlett, korszerű és versenyképes gazdasággal rendelkezik, a távközlési berendezések gyártása terén pedig világelső. Legfőbb kiviteli cikkei közé tartoznak a következő termékek: távközlési és gépipari berendezések, papíripari termékek, cellulóz és fűrészáruk, üvegáruk, rozsdamentes acél, kerámiaáruk.

A messze észak szépsége számos művészt megihletett, köztük a zeneszerző Jean Sibeliust és az építész és formatervező Alvar Aaltót. Finnország számos élsportolót is adott a világnak, köztük Mika Häkkinen és Kimi Räikkönen Forma–1-es autóversenyzőt.

A finn szakácsművészetre főként az európai kontinentális, az orosz és a svéd konyha volt nagy hatással. A hagyományos finn ételek kedvelt alapanyaga a hal (elsősorban a lazac, valamint a tarka menyhal ikrája), továbbá a rénszarvashús. A helyi specialitások között említhető a karjalanpiirakka (rizsből vagy burgonyából készült karjalai pirog) és a kalakukko (hallal és disznózsírral töltött kenyértészta kisütve)

Hasznos linkek

Finnország

Segítsen tökéletesíteni honlapunkat!

Megtalálta-e a keresett információt?

IgenNem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?