FinskaFinska

Godina ulaska u EU: 1995.

Glavni grad: Helsinki

Ukupna površina: 338 000 km²

Stanovništvo: 5,3 milijuna

Valuta: članica europodručja od 1999. (€)

Schengenski prostor: članica Schengenskog prostora od 1996.

Finska

Finska, zemlja šuma i jezera, možda je najpoznatija po ljepoti netaknute prirode. Na krajnjem sjeveru fenomen bijelih noći tijekom kojih sunce ne zalazi traje otprilike 10 ljetnih tjedana. Zimi to isto područje prolazi kroz gotovo osam tjedana u kojima se sunce nikad ne diže iznad horizonta.

Sedam stoljeća Finska je bila dio Švedske (od 12. stoljeća do 1809.), a rezultat toga je oko 6% stanovništva koje govori švedski. Finska je postala nezavisna država 1917., nakon Ruske revolucije. Od tada je republika. Ima jednodomni parlament čijih se 200 članova bira svake četiri godine.

Zemlja je razvila moderno, konkurentno gospodarstvo te je svjetski predvodnik u proizvodnji telekomunikacijske opreme. U glavne izvozne proizvode ubrajaju se telekomunikacijska oprema i tehnički strojevi, papir, celuloza i drvna građa, staklo, nehrđajući čelik i keramika.

Njezina udaljena sjeverna ljepota nadahnula je mnoge umjetnike, uključujući skladatelja Jeana Sibeliusa i dizajnera Alvara Aalta. Među Fincima je i nekoliko sportskih velikana, uključujući vozače formule 1 Miku Häkkinena i Kimija Räikkönena.

Na finsku kuhinju utjecala je kontinentalna, ruska i švedska hrana. Među tradicionalne specijalitete ubrajaju se riba (posebno lososa i ikru lista) i meso soba. Jela koje definitivno treba probati su karjalanpiirakka (kolač na bazi krumpira ili riže) i kalakukko (štruca s ribom i svinjskim salom).

Korisne poveznice

KONTAKT

Upiti o općim informacijama

Nazovite
00 800 6 7 8 9 10 11 Više informacija o službi

Pošaljite Vaša pitanja e-poštom

Detalji o kontaktima i posjetama institucijama, kontakti s tiskom

Finska

Pomognite nam poboljšati

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

DaNe

Što ste tražili?

Imate li prijedloga?