SuomiSuomi

EU:hun liittymisvuosi: 1995

Pääkaupunki: Helsinki

Pinta-ala: 338 000 km²

Väkiluku: 5,3 miljoonaa

Valuutta: Euroalueen jäsen vuodesta 1999 (€)

Schengen-alue: Schengen-alue jäsen vuodesta 1996

Suomi

Suomi, metsien ja järvien maa, on tunnettu turmeltumattomasta luonnonkauneudestaan. Pohjoisen kesän yöttömät yöt, jolloin aurinko ei laske, kestävät noin kymmenen viikkoa. Talvella samoilla seuduilla aurinko ei nouse horisontin yläpuolelle noin kahdeksaan viikkoon.

Seitsemän vuosisataa (1100-luvulta vuoteen 1809) kestäneen Ruotsin vallan perintönä noin 6 prosenttia väestöstä on ruotsinkielisiä. Suomesta tuli itsenäinen valtio Venäjän vallankumouksen jälkeen vuonna 1917. Valtiomuodoksi tuli tasavalta. Eduskunta on 200-jäseninen vaalilla valittava yksikamarinen parlamentti.

Maan talous on nykyaikainen ja kilpailukykyinen. Suomi on maailman johtavia televiestintälaitteiden tuottajia. Tärkeimpiä vientituotteita ovat televiestintä- ja konetekniikan tuotteet, paperi, sellu ja puutavara, lasi, ruostumaton teräs ja keramiikka.

Suomen pohjoinen kauneus on innoittanut monia taiteilijoita, kuten säveltäjä Jean Sibeliusta ja arkkitehti Alvar Aaltoa. Suomesta on kotoisin myös monia urheilutähtiä, kuten formula 1 -kuskit Mika Häkkinen ja Kimi Räikkönen.

Suomalainen ruoka on saanut vaikutteita Manner-Euroopan, Venäjän ja Ruotsin keittiöistä. Tyypillisiä erikoisuuksia ovat kalaruoat (erityisesti lohi sekä mateenmäti) ja poronliha. Tunnettuja perinneruokia ovat muun muassa karjalanpiirakka (riisi- tai perunapiirakka) ja kalakukko (kalaa ja silavaa ruistaikinakuoressa).

YHTEYDENOTOT

Yleisluontoiset kyselyt

Soita numeroon
00 800 6 7 8 9 10 11 Tietoa puhelinpalvelusta

Lähetä sähköpostia

EU-elinten yhteystiedot, vierailut ja mediakontaktit

Suomi

Auta meitä kehittämään sivustoa

Löysitkö etsimäsi tiedon?

KylläEn

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.