EstlandEstland

Medlemskap: 2004

Huvudstad: Tallinn

Yta: 45 000 km²

Folkmängd: 1,3 miljoner

Valuta: Med i euroområdet sedan 2011 (€)

Schengenområdet: Med i Schengenområdet sedan 2007

Estland

Estland, den nordligaste av de baltiska staterna, återfick sin självständighet från Sovjetunionen 1991. Det är till största delen ett slättland längs Östersjön, med många sjöar och öar. En stor del av marken används för jordbruk eller skogsbruk.

Estniska är nära släkt med finska, men det liknar inte alls språken i de andra baltiska länderna Lettland och Litauen, och inte heller ryska. Ungefär en fjärdedel av befolkningen har ryskspråkigt ursprung.

Huvudstaden Tallinn är en av de bäst bevarade medeltida städerna i Europa, och turismen står för 15 % av Estlands bruttonationalprodukt. De viktigaste ekonomiska sektorerna är teknik, livsmedelsprodukter, metall, kemikalier och träprodukter.

Under historiens gång har många andra nationer som härskat i området – danskar, tyskar, svenskar, polacker och ryssar – påverkat det estniska köket. Bland de traditionella maträtterna märks inlagd ål, blodkorv och surkålsgryta med fläsk.

Bland berömda ester kan nämnas författaren Jaan Kross, vars böcker har översatts till minst 20 språk, författaren till nationaleposet ”Kalevipoeg” Friedrich Reinhold Kreutzwald och författaren, filmskaparen, diplomaten och politikern Lennart Meri.

Länkar

KONTAKT

Allmänna frågor om EU

Ring
00 800 6 7 8 9 10 11 Läs mer om tjänsten

Skicka din fråga

Kontaktuppgifter och besöksadresser till institutionerna, presskontakter

Estland

Hjälp oss att bli bättre!

Hittade du vad du letade efter?

JaNej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?