EstonijaEstonija

Članstvo v EU: 2004

Glavno mesto: Talin

Celotna površina: 45 000 km²

Prebivalstvo: 1,3 milijona

Denarna enota: Članica evrskega območja od leta 2011 (€)

Schengensko območje: Članica schengenskega območja od leta 2007

Estonija

Estonija je najsevernejša baltska država. Samostojna je znova postala leta 1991, ko se je ločila od Sovjetske zveze. Leži ob vzhodni obali Baltskega morja, je pretežno ravninska dežela s številnimi jezeri in otoki. Zemlja je večinoma obdelana ali pogozdena.

Estonščina je sorodna finščini, se pa povsem razlikuje od jezika drugih dveh baltskih republik Latvije in Litve ter od ruščine. Približno četrtina prebivalcev je ruskega izvora.

Glavno mesto Talin je eno najbolje ohranjenih srednjeveških mest v Evropi. Prihodek od turizma znaša 15 % estonskega BDP. Glavne gospodarske dejavnosti so strojna, živilska, kovinska, kemična in lesna industrija.

Deželi so v zgodovini vladali številni drugi narodi – Danci, Nemci, Švedi, Poljaki in Rusi – in zaznamovali tudi estonsko kuhinjo. Narodne jedi so marinirana jegulja, krvavice in kislo zelje s svinino.

Znani Estonci so pisatelj Jaan Kross, katerega dela so prevedena v več kot 20 jezikov, avtor narodnega epa (Kalevipoeg) Friedrich Reinhold Kreutzwald ter pisatelj, filmski režiser in politik Lennart Meri.

Uporabne povezave

KONTAKT

Splošna vprašanja

Pokličite po telefonu
00 800 6 7 8 9 10 11 Podatki o telefonskih storitvah

Vprašanja po e-pošti

Kontaktni podatki in obiski pri institucijah, kontakti za medije

Estonija

Povejte nam

Ste našli želene informacije?

DaNe

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?