EstoniaEstonia

Anul aderării la UE: 2004

Capitala: Tallinn

Suprafaţa totală: 45 000 km²

Populaţia: 1,3 milioane

Moneda: face parte din zona euro din 2011 (€)

Spaţiul Schengen: face parte din spaţiul Schengen din 2007

Estonia

Estonia este cea mai nordică dintre ţările baltice. Şi-a recâştigat independenţa faţă de URSS în 1991. Situată pe ţărmul de est al Mării Baltice, are un relief în mare parte plat, presărat cu numeroase lacuri. Terenurile sunt preponderent cultivate sau împădurite.

Limba estonă este înrudită cu finlandeza, neavând similitudini cu celelalte limbi baltice, letona şi lituaniana, sau cu limba rusă. Circa un sfert din populaţie provine din comunităţi vorbitoare de rusă.

Capitala Tallinn este unul dintre oraşele medievale europene care s-au conservat cel mai bine, turismul reprezentând de altfel 15% din PIB-ul Estoniei. Economia se axează în special pe construcţii de maşini, industria alimentară, metalurgie, industria chimică şi a produselor din lemn.

De-a lungul timpului, ţara a fost sub stăpânirea mai multor popoare - danezi, germani, suedezi, polonezi şi ruşi - aspect care se reflectă şi asupra bucătăriei estone. Mâncărurile tradiţionale sunt anghila marinată, cârnatul în sânge şi friptura de porc cu varză acră.

Printre personalităţile Estoniei se numără scriitorul Jaan Kross, a cărui operă a fost tradusă în cel puţin 20 de limbi, autorul epopeii naţionale („Kalevipoeg”), Friedrich Reinhold, precum şi scriitorul, regizorul, diplomatul şi omul politic Lennart Meri.

Linkuri utile

CONTACT

Pentru informaţii generale

Sunaţi la
00 800 6 7 8 9 10 11 Detalii despre serviciile oferite

Trimiteţi-ne întrebările dvs. prin e-mail

Datele de contact ale instituţiilor, relaţii cu presa, vizite

Estonia

Ajutaţi-ne să îmbunătăţim portalul

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

DaNu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră: