EstlandEstland

EU-lid sinds: 2004

Hoofdstad: Tallinn

Oppervlakte: 45.000 km²

Bevolking: 1,3 miljoen

Munteenheid: Lid van de eurozone sinds 2011 (€)

Schengengebied: Lid van het Schengengebied sinds 2007

Estland

Estland, de noordelijkste van de drie Baltische staten, werd in 1991 weer onafhankelijk van de Sovjet-Unie. Het land is grotendeels vlak, ligt aan de oostkust van de Oostzee en heeft veel meren en eilanden. Het bestaat voornamelijk uit land- en bosbouwgrond.

De Estse taal is nauw verwant aan het Fins, en lijkt niet op de andere Baltische talen, Lets en Litouws, noch op het Russisch. Ongeveer een kwart van de bevolking is van oorsprong Russischtalig.

De hoofdstad Tallinn is een van de best bewaarde middeleeuwse steden van Europa, en het toerisme is goed voor 15% van het Estlandse BBP. De economie draait vooral op technologie, voeding, metaal, chemie en bosbouw.

Door de eeuwen heen is Estland in handen van veel andere naties geweest: Denemarken, Duitsland, Zweden, Polen en Rusland. Zij hebben hun sporen nagelaten in de Estse keuken. Traditionele Estse gerechten zijn o.a. gemarineerde paling, bloedworst en zuurkool met varkensvlees.

Bekende Esten zijn de schrijver Jaan Kross, wiens werk in ruim 20 talen vertaald is, Friedrich Reinhold Kreutzwald, de schrijver van het nationale epos (Kalevipoeg) en Lennart Meri, schrijver, filmmaker, diplomaat en politicus.

Nuttige links

CONTACT

Algemene inlichtingen

Bel
00 800 6 7 8 9 10 11 Nadere informatie

E-mail ons uw vragen

Contactgegevens instellingen, bezoekersdiensten, persdiensten

Estland

Help ons verbeteren

Gevonden wat u zocht?

JaNee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?