EstonijaEstonija

Godina ulaska u EU: 2004.

Glavni grad: Tallinn

Ukupna površina: 45 000 km²

Stanovništvo: 1,3 milijuna

Valuta: članica europodručja od 2011. (€)

Schengenski prostor: članica schengenskog prostora od 2007.

Estonija

Estonija, najsjevernija među Baltičkim zemljama, osamostalila se od Sovjetskog Saveza 1991. Pretežno je ravna zemlja smještena na istočnim obalama Baltičkog mora, s mnogo jezera i otoka. Veliki dio zemlje obrađen je ili pošumljen.

Estonski jezik blizak je finskom, ali nema sličnosti s jezicima drugih Baltičkih zemalja, Latvije i Litve, niti s ruskim. Približno četvrtina stanovništva porijeklom je s ruskog govornog područja.

Glavni grad Tallinn jedan je od najočuvanijih srednjovjekovnih gradova u Europi, stoga turizam čini 15% estonskog BDP-a. Gospodarstvo pokreću inženjering, prehrambeni proizvodi, metali, kemikalije i proizvodi od drva.

Kroz povijest su mnogi narodi koji su vladali područjem - Danci, Nijemci, Šveđani, Poljaci i Rusi - utjecali na estonsku kuhinju. Među tradicionalnim jelima su marinirana jegulja, krvave kobasice i gulaš od kiselog kupusa sa svinjetinom.

Među poznatim Estoncima su pisac Jaan Kross, čija su djela prevedena na najmanje 20 jezika, autor nacionalnog epa (Kalevipoeg) Friedrich Reinhold Kreutzwald i pisac, filmski producent, diplomat i političar Lennart Meri.

Korisne poveznice

KONTAKT

Upiti o općim informacijama

Nazovite
00 800 6 7 8 9 10 11 Više informacija o službi

Pošaljite Vaša pitanja e-poštom

Detalji o kontaktima i posjetama institucijama, kontakti s tiskom

Estonija

Pomognite nam poboljšati

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

DaNe

Što ste tražili?

Imate li prijedloga?