ViroViro

EU:hun liittymisvuosi: 2004

Pääkaupunki: Tallinna

Pinta-ala: 45 000 km²

Väkiluku: 1,3 miljoonaa

Valuutta: Euroalueen jäsen vuodesta 2011 (€)

Schengen-alue: Schengen-alue jäsen vuodesta 2007

Viro

Viro, Baltian maista pohjoisin, sai itsenäisyytensä takaisin neuvostovallan jälkeen vuonna 1991. Itämeren itärannalla sijaitseva maa on lähinnä tasankoa ja sen alueella on monia järviä ja saaria. Suuri osa maasta on viljelymaata tai metsää.

Viron kieli on läheistä sukua suomelle, mutta eroaa täysin muiden Baltian maiden, Latvian ja Liettuan, kielistä sekä venäjästä. Noin neljännes väestöstä on alkuperältään venäjänkielistä.

Pääkaupunki Tallinna on yksi Euroopan parhaiten säilyneistä keskiaikaisista kaupungeista, ja matkailun osuus Viron BKT:sta onkin 15 prosenttia. Talouden keskeisiä aloja ovat konetekniikka, elintarvikkeet, metalliteollisuus, kemianteollisuus ja puutuotteet.

Viron ruokaperinne on historian kuluessa saanut vaikutteita muista maista, jotka hallitsivat aluetta: Tanskasta, Saksasta, Ruotsista, Puolasta ja Venäjältä. Perinteisiä ruokalajeja ovat marinoitu ankerias, verimakkara sekä hapankaalipata ja sianliha.

Kuuluisia virolaisia ovat kirjailija Jaan Kross, jonka teoksia on käännetty ainakin 20 kielelle, kansalliseepos Kalevipoegin kirjoittaja Friedrich Reinhold Kreutzwald sekä kirjailija, elokuvantekijä, diplomaatti ja poliitikko Lennart Meri.

Hyödyllisiä linkkejä

YHTEYDENOTOT

Yleisluontoiset kyselyt

Soita numeroon
00 800 6 7 8 9 10 11 Tietoa puhelinpalvelusta

Lähetä sähköpostia

EU-elinten yhteystiedot, vierailut ja mediakontaktit

Viro

Auta meitä kehittämään sivustoa

Löysitkö etsimäsi tiedon?

KylläEn

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.