ЕстонияЕстония

Година на присъединяване към ЕС: 2004 г.

Столица: Талин

Обща площ: 45 000 км²

Население: 1,3 милиона

Валута: Член на еврозоната от 2011 (€)

Шенгенско пространство : Член на Шенгенско пространство от 2007

Естония

Естония, най-северната балтийска страна, възвърна своята независимост от Съветския съюз през 1991 г. Тя е предимно равнинна държава на източния бряг на Балтийско море с множество езера и острови. Голяма част от земята се обработва или е залесена.

Естонският език е тясно свързан с финландския, но не прилича на езиците на другите балтийски държави, Латвия и Литва, нито на руски. Около една четвърт от населението е от руски произход.

Столицата Талин е един от най-добре запазените средновековни градове в Европа и туризмът представлява 15 % от БВП на Естония. Основни отрасли в икономиката са инженерството, хранителната промишленост и производството на метали, химикали и дървени изделия.

Различните нации, властвали над региона в миналото — датчани, германци, шведи, поляци и руснаци — са повлияли естонската кухня. Сред традиционните ястия са маринована змиорка, кървавица и задушено кисело зеле със свинско.

Известни естонци са писателят Яан Крос, чиито произведения са преведени на поне 20 езика, авторът на националната епопея „Kalevipoeg“ Фридрих Рейнхолд Кройцвалд и писателят, продуцент, дипломат и политик Ленарт Мери.

Полезни връзки

Естония

Помогнете ни да направим сайта по-добър

Намерихте ли търсената от вас информация?

ДаНе

Какво търсехте?

Имате ли предложения?