DenemarkenDenemarken

EU-lid sinds: 1973

Hoofdstad: Kopenhagen

Oppervlakte: 43.094 km²

Bevolking: 5,5 miljoen

Munteenheid: Deense kroon (kr.)

Schengengebied: Lid van het Schengengebied sinds 1996

Denemarken

Denemarken bestaat uit het schiereiland Jutland (Jylland) plus ruim 400 andere eilanden. Hiervan zijn er 82 bewoond. De grootste zijn Funen (Fyn) en Seeland (Sjælland).

Denemarken heeft een grote visserij-industrie en een aanzienlijke handelsvloot. De belangrijkste Deense industrieproducten zijn levensmiddelen, chemicaliën, machines, metaalproducten, elektronica, vervoersmiddelen, bier, papier en houtproducten. Toerisme is ook belangrijk voor de Deense economie.

Van de 8e tot de 11e eeuw stonden de Denen bekend als Vikingen. Ze koloniseerden, plunderden en dreven handel in heel Europa, samen met de Noren en de Zweden. Vandaag de dag zijn de Denen trots op hun welvaartsstaat, die alle burgers uitgebreide sociale bescherming biedt.

Denemarken is een constitutionele monarchie volgens de grondwet van 1953. Het parlement, of Folketing, bestaat uit één kamer en heeft 179 gekozen leden.

Drie van de bekendste Denen zijn Hans Christian Andersen, bekend om zijn sprookjes, schrijfster Karen Blixen, en ontwerper Arne Jacobsen. De Deense film heeft mede dankzij de experimentele regisseur Lars von Trier internationaal erkenning gekregen.

De Deense keuken is bekend om zijn belegde boterhammetjes of smørrebrød, gekookte of gekaramelliseerde aardappelen, rode kool, gebraden varkensvlees en geroosterde eend.

Nuttige links

CONTACT

Algemene inlichtingen

Bel
00 800 6 7 8 9 10 11 Nadere informatie

E-mail ons uw vragen

Contactgegevens instellingen, bezoekersdiensten, persdiensten

Denemarken

Help ons verbeteren

Gevonden wat u zocht?

JaNee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?