DániaDánia

Csatlakozás az Európai Unióhoz: 1973

Főváros: Koppenhága

Terület: 43 094 km²

Népesség: 5,5 millió

Nemzeti valuta: dán korona (kr.)

Schengeni térség: A schengeni térség tagja 1996 óta

Dánia

Dániát a Jütland-félsziget (Jylland) és mintegy 400, saját névvel rendelkező sziget alkotja, melyek közül 82 lakott. Közülük a legnagyobb Fyn és Sjælland szigete.

Az ország halászati ágazata jelentős, kereskedelmi flottája tekintélyes. A legfontosabb feldolgozóipari ágazatok közé tartozik az élelmiszergyártás, a vegyipar, a gépgyártás, a fémipar, az elektronika és a járműgyártás, továbbá a sör-, a papír- és a faipar. Fontos gazdasági ágazat az idegenforgalom is.

A 8–11. században a dánokat vikingeknek hívták. A norvégokkal és a svédekkel együtt Európa minden pontján megfordultak gyarmatosítóként, kereskedőként, illetve portyázásaik során. Dánia lakosai ma büszkék arra, hogy országuk jóléti állam, melyben mindenki széles körű társadalombiztosítási ellátásban részesül.

Dánia alkotmányos monarchia, melyet az 1953-ban elfogadott alkotmány alapján kormányoznak. Az egykamarás parlament (Folketing) 179 megválasztott képviselőt számlál.

Dánia legismertebb szülöttei közé tartozik Hans Christian Andersen, a világhírű meseíró, Karen Blixen írónő és Arne Jacobsen építész-formatervező. A dán filmgyártás elsősorban a kísérleti filmes Lars von Trier munkásságának köszönhetően szerzett nemzetközi ismertséget.

A dán konyha specialitásai közé tartozik az ún. sm ørrebrød , a vajas kenyér alapú szendvics, a főtt vagy karamellizált burgonya, a párolt vörös káposzta, valamint a malac- és a kacsasült.

Hasznos linkek

Dánia

Segítsen tökéletesíteni honlapunkat!

Megtalálta-e a keresett információt?

IgenNem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?